Târgul GAUDEAMUS, la Oradea
https://www.ziarulmetropolis.ro/targul-gaudeamus-la-oradea/

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune, GAUDEAMUS se anunţă încă de la start drept un eveniment care nu trebuie ratat.

În premieră, ediţia orădeană a Târgului GAUDEAMUS va avea o temă centrală – aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei „Familia” – marcată prin două manifestări speciale: un flash mob care va reface în mod simbolic drumul lucrării de debut a poetului, pe traseul Gaudeamus (Parcul 1 Decembrie) – bustul lui Iosif Vulcan şi conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia”. 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu”.

Momente inedite, derulate în afara târgului, toate numele importante de pe piaţa cărţii, mii de titluri, preţuri şi pachete promoţionale, muzică bună, o atmosferă inconfundabilă, totul la GAUDEAMUS Oradea 2016!

Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 18 mai, la ora 12.30. Programul de vizitare este: miercuri – sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00 și duminică, între orele 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă.

Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2016 va fi domnul Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Gaudeamus Oradea 2016, repere statistice:

– 66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezenţa tuturor editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile la târg, cât şi al diversităţii domeniilor abordate.

– o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creştere înregistrată în ultima vreme de un târg GAUDEAMUS)
– peste 30 de evenimente propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, dintre care le menţionăm doar pe cele prin care ne-am propus să ilustrăm tema centrală a acestei ediţii:

Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială – flash mob
Peste 350 de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” vor reface în mod simbolic, prin intermediul unui lanţ uman format între pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie şi bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia „De-aş avea” a tânărului Eminescu l-a parcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuţi la redacţia revistei „Familia”. Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, va pleca din mâinile unui invitat din Cernăuţi şi va fi astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” (pe traseul Parcul 1 Decembrie – traversare str. Emanoil Gojdu – Podul Intelectualilor – Str. Iosif Vulcan). Destinatarul final va fi domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei „Familia”, care va da citire cuvintelor cu care Iosif Vulcan a prefaţat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia „De-aş avea”. Evenimentul a fost iniţiat şi este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi revista „Familia”.
Joi, 19 mai, la ora 13.00, va avea loc, în organizarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a revistei „Familia”, conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia”. 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu”. Vor participa: Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor şi preşedintele de onoare al
Târgului GAUDEAMUS Oradea, Ioan Moldovan, directorul revistei „Familia”, Traian Ştef, redactorul şef al aceleiaşi publicaţii şi scriitorul Ioan F. Pop, custodele muzeului memorial „Iosif Vulcan”.

Joi, 19 mai, între orele 16.00 şi 17.00, vă așteptăm pe strada Republicii, în zona pietonală, la „Parada personajelor literare”, susținută de liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, cu sprijinul Teatrului „Regina Maria” Oradea.

 

Premiile ediţiei 2016 a Târgului GAUDEAMUS Oradea vor fi decernate duminică, 22 mai, începând cu ora 13.00, astfel:

Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului

Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS

Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către Casa de Modă Ilinca din Craiova.

Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, sunt foarte numeroase şi atractive şi constau în sume de bani (Asociaţia Club Lions 22 Oradea), produse cosmetice (Avon Cosmetics), permise de intrare la Aqua Park President (Hotel President Băile Felix) şi vouchere pentru pizza (Select Catering Oradea).

03
/03
/16

Romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, a fost publicat în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Alle Eulen. Cel mai recent roman semnat de Filip Florian, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013.

02
/03
/16

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe actorul Mircea Diaconu, cu cele mai bune filme ale carierei sale. Ediția a VII-a a festivalului Serilor Filmului Românesc va avea loc la Iași, între 4 și 8 mai 2016

01
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, ședința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Evenimentul se va desfășura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-șef al Cinematecii Române, jurnalist, critic și selecționer de film, care va susține o conferință cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

01
/03
/16

Cristian Teodorescu este autorul romanului Medgidia, orașul de apoi, unul dintre cele mai apreciate și premiate titluri apărute în anul editorial 2009. În perioada 2-17 martie 2016, Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, va susține un turneu de lecturi publice din cel mai recent roman, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, apărut la Editura Cartea Românească.

26
/02
/16

Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 - 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri "Frumoasele străine". Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena.

24
/02
/16

Miercuri, 2 martie, de la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Gheorghe Crăciun, prilejuit de apariția a două noi titluri în seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o.

23
/02
/16

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice". Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.

22
/02
/16

“Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - Umberto Eco . Cu puţin timp înainte de moartea sa, scritorul şi filozoful italian a criticat reţelele de socializare, într-o discuţie publică cu jurnaliştii italieni.

20
/02
/16

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu... ” - Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman "Numele trandafirului" avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.

19
/02
/16

"Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost." - Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

19
/02
/16

Regizorul de film Cristi Puiu a participat, miercuri seară, la campania "Librar pentru o zi", organizată de Librăria Bizantină din Bucureşti, unde le-a recomandat cititorilor mai multe volume, declarând că vede cărţile ca pe "nişte pietre pe care calci pentru a traversa un pârâu".