Teatru antic la aniversarea lui Silviu Purcărete – „Danaidele” la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-antic-la-aniversarea-lui-silviu-purcarete-danaidele-la-tvr2/

La exact 20 de ani de la premieră, Televiziunea Română difuzează „Danaidele” luni, 6 aprile (de la ora 20.00, pe TVR2),  un spectacol impresionant cu o distribuţie de „zei” – Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale – şi un personaj colectiv alcătuit din cincizeci de femei şi cincizeci de bărbaţi.

Un articol de Liliana Matei|5 Aprilie 2015

Casa de producție a TVR propune spre difuzare, pentru a-l sărbători pe regizorul Silviu Purcărete care a împlinit ieri, 4 aprilie, 65 de ani, una dintre cele mai tulburătoare montări scenice ale creatorului – „Danaidele”, jucată în română și în franceză.

Spectacolele lui Silviu Purcărete au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena, la New York. Adeptul unui teatru de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete a creat în 1995 o co-producție a Teatrului Național craiovean cu Festivalurile de la Avignon, Viena și Amsterdam, spectacolul „Danaidele”, inspirat din textele lui Eschil „Danaidele”, „Rugătoarele” și „Egiptenii”.

Purcărete a pornit de la ideea că acest text despre nevoia de refugiu, de adăpost, de protecție se potrivea foarte bine climatului socio-politic al anilor 90, vălmășagului de căutări ale unei identități naționale, războaielor balcanice, între republicile fostei Iugoslavii, cu ale lor valuri de refugiați, precum și tuturor transformărilor socio-politice post 1989.

„Aceasta este povestea mitului nașterii poporului grec, adică al umanității europeene. Acest mit istorisește nunta blestemată a fiicelor lui Danaos cu egiptenii. /…/ De ce această poveste scrisă de Eschil acum mai mult de două milenii, din care s-au păstrat doar fragmente, este și astăzi la fel de mișcătoare ? Poate pentru că vorbește de fapt, de lucruri care ne sunt familiare astăzi – exilul, dezrădăcinarea, teama de celălalt, identități și diferențe culturale. Și exact aici au găsit demonii zileleor noastre un teritoriu propice jocurilor lor de pace și război.”

Pentru spectacolul „Danaidele”, personajul colectiv și energia sa sunt definitorii. Iată ce le spunea regizorul celor 100 de tineri interpreți ai fiicelor lui Danaos și fiilor lui Aigyptos la repetițiile de acum 20 de ani :

„Devin rugător, deci îți cer protecție. Tu, ca cetățean al unei cetăți grecești, erai obligat să acorzi protecție acelui rugător. Pentru că aceasta era o instituție a lui Zeus și dacă nu o respectai, era prăpăd. Se abăteau asupra ta toate necazurile divine. Zeus te pedepsea. Într-un fel este echivalentul azilului politic de astăzi. În momentul în care cineva cere azil politic, el intră automat sub o protecție, până în clipa în care i se acordă sau nu i se acordă. Există un fel de lege, de obligație morală care exista de la greci – obligația morală de a sări în ajutorul celui neputincios.”

Regizorul le descifra ritmurile personajului colectiv : „Dumneavoastră nu sunteți figuranți. Dumneavoastră sunteți 200 de ochi. Este elementul cel mai important cu care veți juca. Teatrul cu ochii se joacă, restul sunt mizilicuri. Cel mai important, 80% din elementul de expresie al actorului este ochiul. Chiar atunci când poartă mască. În gaura din mască strălucește tot timpul ceva. Există o anume energie. Teatrul nu se face cu cuvinte și cu mișcări și cu sunete, teatrul se face cu energie. ”

Danaidele foto 09

 

Danaidele

Text bazat pe scrierile lui Eschil.
Durata 111’

In distribuție: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, Adriana Irimescu, Andreea Pârvu, Ramona Atanasoaie, Alin Olteanu, Lucian Dolgan, Mihai Giuritan, alături de o sută de tineri actori ce alcătuiesc personajele colective: Danaidele și Egiptenii.

Scenariul și regia: Silviu Purcărete

Traducerea textelor originale Paul Mazon și Alexandru Miran.
Asistent regie Paul Chiribuță, Muzica Iosif Herțea, Scenografie Ștefania Cenean.

Echipa TV: Redactor Doina Teodoru; Director imagine Laurențiu Popescu; Regia de montaj Emilia Andreescu, Manuel Apostol; Regia TV Constantin Dicu

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

15
/03
/19

Se împlinesc, astăzi, 4 ani de când actorul Eusebiu Ștefănescu, unul dintre cei mai buni recitatori români de poezie, s-a stins din viață. Cu un an înainte de moartea sa, Eusebiu Ștefănescu (aici, într-o fotografie realizată de Simion Buia) primea Premiul Președintelui UNITER, pentru contribuţia sa la frumoasa rostire a poeziei. Simion Buia povesteste cum a decurs intalnirea cu actorul.

Page 1 of 78312345...102030...Last »