Teatrul Bulandra celebrează online Săptămâna Shakespeare!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bulandra-celebreaza-online-saptamana-shakespeare/

Teatrul Bulandra a pregătit pentru spectatorii săi un program online plin de substanţă şi, cu ocazia aniversării lui William Shakespeare, va readuce în prim plan două producţii care au însemnat un moment de turnură definitoriu atât din punct de vedere vizual cât, şi al abordării regizorale şi interpretării actoriceşti.

Un articol de Liliana Matei|21 aprilie 2020

Teatrul Bulandra s-a remarcat de-a lungul timpului prin actori de elită și regizori de excepţie care au creat spectacole de prestigiu. În această perioadă de restriște, prin programul pe care îl propune, Teatrul Bulandra își dorește să întoarcă spectatorilor săi o parte din iubirea pe care, generaţii după generaţii, i-au arătat-o. Așa am putut ajunge online în 975.432 de locuințe de români din București, din România și din întreaga lume!

În săptămâna care va urma, publicul de pretutindeni își va putea aminti de montări celebre și va putea revedea online – pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro – producții de neuitat din repertoriul Teatrului.

Ziua de 23 aprilie este una marcantă pentru lumea teatrului de pretutindeni pentru că reprezintă data nașterii lui William Shakespeare. Pentru a sărbători acest moment atât de special, Teatrul Bulandra intenționează să dedice săptămâna 20-26 aprilie operelor marelui dramaturg montate de-a lungul timpului pe cele două scene ale sale.

Furtuna (1978)

Astfel, în intervalul menționat, pe pagina oficială de facebook a Teatrului Bulandra vor fi prezentate, cu fotografii și informații, 23 de spectacole pe texte de Shakespeare puse în scenă la Teatrul Municipal L.S. Bulandra, în perioada 1947-2020. Multe dintre fotografiile care urmează să fie postate sunt inedite și expuse pentru prima dată publicului larg. Vor fi imagini din puneri în scenă celebre precum: Cum vă place montat în anul 1961 de Liviu Ciulei; Julius Caesar pus în scenă de Andrei Șerban în anul 1968; Hamlet regizat de Alexandru Tocilescu în 1985, Îmblânzirea scorpiei din anul 2000, în regia lui Mihai Măniuțiu și multe alte spectacole. Cu această ocazie, vor putea fi revăzuți în roluri importante din cariera lor actorii care au scris istoria Teatrului Bulandra cum ar fi: Fory Etterle, Beate Fredanov, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Clody Bertola, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Florian Pittiş, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Virgil Ogăşanu, Emmerich Schäffer, Oana Pellea, Marcel Iureș și atâția alții…

Pe lângă documentarea și ilustrarea celor 23 de producții, Teatrul Bulandra va continua transmiterea pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro a unor montări importante din repertoriul său.

Miercuri, 22 aprilie, ora 19:00 se va transmite în regim de live streaming filmul realizat în timpul repetițiilor la spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regizat de Liviu Ciulei în 1979. Filmul este realizat de criticul și istoricul de film Costel Safirman și surprinde imagini cu actorii: George Constantin, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Ştefan Bănică, Florian Pittiş, Fory Etterle, Ion Caramitru lucrând cu regizorul și mentorul multora dintre ei, Liviu Ciulei. Această transmisie este realizată prin bunăvoința și cu acordul domnului Costel Safirman.

Joi, 23 aprilie, ora 19:00, în ziua în care este aniversat William Shakespeare, Teatrul Bulandra transmite în regim de live streaming înregistrarea spectacolului Poveste de iarnă, în regia lui Alexandru Darie (1994). Poveste de iarnă este a doua montare a Alexandru Darie la Teatrul Bulandra (prima fiind Mephisto de Horia Gârbea) și va reprezenta un moment important din viața sa regizorală, cu această producție Teatrul Bulandra, regizorul și actorii fiind nominalizați în anul 1995 la cinci premii UNITER pentru: cea mai bună regie, cel mai bun spectacol, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cea mai bună scenografie, iar Asociația Internațională a Criticilor de Teatru i-a acordat premiile pentru cel mai bun spectacol al anului și cel mai bun actor în rol principal.

 

 

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.