Teatrul Bulandra difuzează online trei spectacole celebre!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bulandra-difuzeaza-online-trei-spectacole-celebre/

Teatrul Bulandra continuă seria difuzărilor online – pe pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro – cu trei spectacole care au rămas în memoria spectatorilor prin interpretări de excepţie şi puneri în scenă revoluţionare.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2020

Astfel, Unchiul Vania de A.P. Cehov, pus în scenă de regizorul ucrainian Yuri Kordonsky în anul 2001, este transmis miercuri, 1 aprilie, ora 19.00. Filmarea este obținută prin amabilitatea Societății Române de Televiziune, Casa de Producție TVR. De menționat este faptul că în producția TVR sunt invitați doi actori care nu apăreau în distribuția inițială, respectiv Coca Bloos (în locul regretatei Irina Petrescu) și András Demeter (în locul lui Șerban Pavlu).

În acest moment mă preocupă foarte mult problema timpului. Ce este timpul? Ce face cu noi? Cum se scurge el, deşi nu e liniar. E ca un tren care a pornit, dar care în acelaşi timp este suspendat în timp. Trenul ăsta nebun, absolut dement, care stă pe loc. Teoretic, întotdeauna am fost conştient că tema piesei este timpul. Dar percepeam totul la nivel teoretic. Acum nimic nu mai este teoretic, sunt mai bătrân cu treisprezece ani şi văd cum şi peste ceilalţi au trecut aceşti ani. Această stare cuprinde şi dispariţia Irinei Petrescu. Ea trăieşte oricum în acest spectacol, este acolo, mulţi ani din viaţa ei sunt acolo. O ţin minte pe Irina, o simt. Ating decorul, dar exact acolo l-a atins şi ea. Când realizezi asta, deja nu mai poţi să îl atingi la fel, să îi ignori povestea. Este experienţa noastră, iar durerea pierderilor este cuprinsă acolo. Tema timpului, tema vârstei, îmi sună astăzi mult mai actual, faţă de atunci când eram tânăr şi mă gândeam că vom îmbătrâni cu toţii, la un moment dat. Acum lucrul acesta a devenit realitate”, declara regizorul Yuri Kordonsky în timpul filmărilor pentru TVR.

După încheierea transmisiunii online, spectacolul poate fi văzut și pe TVR 3, sâmbăta, 4 aprilie, ora 20.00, cu reluare duminică, 5 aprilie, ora 14.00.

Vineri, 3 aprilie, ora 19.00 – pe pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro – este transmis spectacolul Îngropați-mă pe după plintă de Pavel Sanaev, montat de Yuri Kordonsky la Teatrul Bulandra în anul 2011, cu Mariana Mihuț și Marian Râlea în rolurile principale.

Îngropaţi-mă pe după plintă de Pavel Sanaev abordează o temă importantă, profundă. Sunt mai multe întrebări care ţin de suflet. Oare ce este sufletul? Care sunt cele mai frumoase şi cele mai îngrozitoare laturi ale sale? Acolo încap în acelaşi timp: dragostea, ura, frumuseţea şi hidoşenia. Marii scriitori despre asta au scris. Pentru mine, restul nu are însemnătate”, declara Yuri Kordonsky.

Săptămâna teatrală Bulandra online se încheie în acorduri muzicale cu spectacolul de operă Orfeu și Euridice, o nouă versiune de Adrian Enescu cu variațiuni pe teme de Gluck, regia Alexandru Darie difuzat duminică, 5 aprilie, ora 19.00. Producția este realizată în colaborare cu Studioul experimental de operă şi balet Ludovic Spiess (Opera Naţională Bucureşti) în anul 2008.

Alexandru Darie ne oferă un drum halucinant prin istorie, prin poveştile de iubire ale epocilor trecute şi prezente, o simfonie de trăiri şi emoţii ce subliniază mesajul acestui spectacol: Dragostea este singura constantă într-un Univers infinit; ea transcende timpul şi spaţiul.

Despre puterea teatrului de a revela adevăruri, despre suflet și cotloanele sale cele mai ascunse, despre puterea iubirii și nu numai în trei spectacole de excepție, trei spectacole în care îi puteți revedea pe minunații actori ai Teatrului Bulandra.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".