Teatrul Excelsior este invitat la două festivaluri de prestigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-excelsior-este-invitat-la-doua-festivaluri-de-prestigiu/

În noua stagiune 2013-2014, Teatrul Excelsior este invitat la două dintre cele mai importante festivaluri internaţionale pentru copii şi tineret.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Luna octombrie începe în forţă pentru Teatrul  Excelsior.

În noua stagiune 2013-2014, Teatrul Excelsior este invitat la două dintre cele mai importante festivaluri internaționale pentru copii și tineret.

La  cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „100, 1.000, 1.000.000 de povești”, organizat de Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul Excelsior participă cu spectacolul de succes „Zâna Zorilor”, după Ioan Slavici, în regia Ilincăi Stihi, care semnează și dramatizarea acestui frumos basm.

Spectacolul poate fi vizionat, astăzi, la ora 10.00, la Teatrul Excelsior, strada Academiei nr. 28.

Cea de-a doua invitație vine din partea Festivalului Internațional de Teatru de la Alba-Iulia, aflat la cea de-a VIII-a ediție, unde Teatrul Excelsior va prezenta duminică, 6 octombrie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din localitate, spectacolul „Contrabasul”, după Patrick Süskind, în regia lui Radu Gheorghe.

Zâna Zorilor trăieşte la Teatrul Excelsior

Spectacolul „Zâna Zorilor“ a avut premiera oficială anul trecut, în data de 15 octombrie.  Alături de Ilinca Stihi – cunoscută pentru montările sale radiofonice multipremiate, câștigătoare a Premiului UNITER în 2012  – au deslușit întâmplările pline de haz și înțelepciune populară scenografa Luana Drăgoescu, compozitorul şi  creatorul versurilor originale, George Marcu, coregrafa Andreea Duță, light-designerul Gheorghe Jipa și sound-designerul Mihnea Chelariu.

Citiți și: Festivalul de Teatru pentru Copii: cum să spui 1.000.000 de poveşti

Distribuția spectacolului semnat de Teatrul Excelsior vă rezervă descoperirea a doi actori care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Jeanine Stavarache, în rolul Sfintei Vineri  (la premiera oficială rolul Sfintei Vineri a fost interpretat de actrița Paula Sorescu-Lucian, care va reveni în distribuție în următoarele reprezentații ale spectacolului) și Ştefan Velniciuc în rolul Împăratului.

Teatrul Excelsior Zana Zorilor

Spectacolul „Zâna Zorilor“, la Teatrul Excelsior

Spectacolul „Contrabasul“ a avut premiera oficială tot anul trecut, în data de 15 noiembrie. În fapt, este vorba despre un one man show exploziv al inconfundabilului Radu Gheorghe.

Premisele succesului sunt asigurate, mai ales că autorul acestei piese este Patrick Süskind, unul dintre cei mai apreciați scriitori elvețieni contemporani de origine germană.

Traducerea textului este realizată de maestrul Radu Beligan. Alături de Radu Gheorghe, pe scena de la Teatrul Excelsior se află tânăra actriță Georgeta Ciocârlan. Și pentru ca muzica să sune divin, există și doi „complici”: soprana de coloratură Mediana Vlad și pianista Andreea Dobia.

Foto credit: Teatrul Excelsior

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

17
/05
/17

“E miezul verii. După masa de prânz, mama şi fiul stau lungiţi în două paturi aşezate simetric de o parte şi de alta a uşii, de-a lungul a doi pereţi opuşi din dormitorul familiei. Fiecare se foieşte nervos în patul său, iar un zugrav îşi face de lucru pe hol şi trage cu urechea la ce discută cei doi. (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

17
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când mulţime de români plini de har se şcoleau în străinătate şi foarte curând ajungeau, prin natura profesiei, să devină adevăraţi „cetăţeni ai lumii”. Doar că multora schimbările politice de după cel de-Al Doilea Război Mondial le-au frânt ori le-au modificat din temelii destinul. Unii au depăşit momentul desţărării şi au rămas în elita culturală internaţională.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

16
/05
/17

Scriitoarea Mara Wagner, autoarea romanului În spatele blocului, apărut la editura Nemira în colecția Cuaternar, le dă întâlnire cititorilor din Brașov, miercuri, 17 mai, de la 19.00, la Librăria Humanitas din Piața Sfatului. În spatele blocului este un roman despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.

15
/05
/17

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom.