Teatrul „Gong” joacă pe scena Naționalului din Maribor (Slovenia)
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-gong-joaca-pe-scena-nationalului-din-maribor-slovenia/

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă marţi, 23 mai, de la orele 10:00 şi 18:00, spectacolul „Dovedeşte – o poveste virală”, în regia lui Eugen Jebeleanu.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2023

Evenimentul are loc pe scena Teatrului Național Sloven din Maribor, în cadrul celei de-a 58-a ediții a Festivalului de Teatru de la Maribor. Spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în limba slovenă, iar reprezentațiile vor fi urmate de o discuție cu publicul.

„<<Dovedește. O poveste virală>> ne privește. E despre noi, despre azi, în plină pandemie, cu frici, speranțe dar e și despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înțelegere a unei situații care ne depășește. De aici se trage paranoia, teoria conspirației și delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul.”, a declarant Eugen Jebeleanu, în timpul repetițiilor de la Sibiu.

Festivalul de la Maribor reunește în acest an producții dedicate publicului tânăr și adult, dar și ateliere, conferințe, precum și activități studențești, reunind artiști, jurnaliști și programatori din Europa. Aceasta este prima participare a Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu în cadrul festivalului. De-a lungul istoriei, festivalul a devenit cel mai important eveniment de teatru sloven, fiind recunoscut ca un promotor al creativității teatrale. Ediția din acest an are loc în perioada 7 mai – 18 iunie, cu sprijinul Municipalității din Maribor și al Guvernului Republicii Slovene.

Mi-am dorit să aduc în discuție prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste și daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un țap ispășitor.” (Eugen Jebeleanu)

Montat într-un decor glacial, spectacolul de la Sibiu creează un imaginar fabulos prin dune de zăpadă sculptate în 20 de metri cubi de burete acoperit cu 50 de kilograme de zăpadă artificială cu fulgi antialergici, antistatici și ignifugi. Efectul este amplificat prin montarea a două cuburi de gheață cu o greutate de 120 de kilograme, fiecare. Cuburile sunt produse din apă rezultată în procesul de osmoză inversă și sunt identice cu cele folosite la competițiile internaționale de sculptură în gheață, fiind lipsite de imperfecțiuni atât la exterior, cât și la interior. „Dovedește-o”, textul scris de Lucie Vérot (Franța), nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenți. Piesa a fost scrisă în urma unei rezidențe de creație în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Textul pune accent pe un fenomen social care a dobândit în ultima vreme o miză educațională puternică. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Păuna și Paul Bondane, alături de adolescenții Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu și Casian Stancu. Scenografia spectacolului poartă semnătura Irinei Moscu, iar universul sonor și video este realizat de Ovidiu Zimcea. Spectacolul are o durată de aproximativ 60 de minute și este recomandat celor cu vârsta peste 10 ani.

DOVEDEȘTE. O POVESTE VIRALĂ
de Lucie Vérot; Regia: Eugen Jebeleanu; Scenografia: Irina Moscu; Muzica și video: Ovidiu Zimcea; Traducerea: Diana Nechit; În distribuție: Eliza Păuna, Paul Bondane, Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu, Casian Stancu.

Foto: Igor Unuk

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?