Teatrul În Culise își schimbă „look”-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-in-culise-isi-schimba-look-ul/

Din această toamnă Teatrul În Culise ocupă mansarda din La Scena din Calea Călăraşilor, colţ cu Mântuleasa, pentru a duce mai departe gândul, visul şi misiunea teatrului independent.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2015

Odată cu această metamorfoză, din 19 octombrie În Culise își schimbă imaginea din online și lansează noul website www.inculise.ro, într-o formulă îmbunătățită, mai accesibilă și user friendly, care îl pune pe spectator față în față cu actorul de pe scenă.

Un logo nou, contemporan, o imagine mai prietenoasă și mai aproape de oameni. Din această stagiune, În Culise propune un tip de relaționare mai strânsă cu publicul și promovează un teatru al oamenilor, pentru că așează actorul față în față cu omul curent atât prin spațialitatea spectacolelor, cât și prin subiectele propuse; un teatru actual, cu subiecte care vorbesc despre realitatea lumii de azi; un teatru intim, care se ferește de distanțele impuse tot mai des de societate; un teatru deschis, pentru că dorește să mențină un dialog cu cei care îi trec pragul și să înlăture preconcepțiile legate de underground sau elite; un teatru entertaining, pentru că dorește să transmită mesaje în forme de spectacol captivante, distractive, amuzante; un teatru necesar, în contextul socio-cultural bucureștean.

Cristian Bajora afirmă ”La fel ca orice brand, un teatru independent are nevoie de un refresh al imaginii – am simțit nevoia să aducem în prezent misiunea În Culise și să o comunicăm și prin logo, website, postere ale spectacolelor. Acum suntem mai prezenți, printr-o imagine caracterizată de simplitate și forță sugestivă.”

Uniunea dintre În Culise și La Scena înseamnă de fapt împletirea viselor lui Cristian Bajora, directorul artistic al Teatrului În Culise, cu cele ale lui Dan Hornoiu, președintele Fundației culturale ParteR și fondatorul teatrului din pod (Teatrul Arca). Se continuă astfel o istorie a fenomenului independent începută pe scândura din pod de actori de top ai teatrului românesc.

ÎNCEPUTURILE TEATRULUI DIN PODUL LA SCENA

La început a fost doar un pod plin de pisici în clubul La Scena, pe Călărașilor cu Mântuleasa. Apoi, a fost visul unui om cu sete de spectacol: Dan Hornoiu, un dobrogean plecat croitor în Italia și întors director la Sergio Tacchini, care și-a părăsit jobul de director din Oradea pentru a ajunge cârciumar în București.

A promis că va da oamenilor un teatru și a numit clubul La Scena. Alături de Dan Hornoiu, alți patru visători s-au alăturat fundației ParteR (PR-ul artelor): Mugur Grosu (poet, grafician), Monica Sorian (PR), Traian Radu (advertising) și Victor Scoradeț (cronicar de teatru), iar împreună au pus la cale un proiect obraznic – au produs în premieră națională piesa elvețianului Urs Widmer ”Top Dogs”, cu o distribuție de top: Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Șerban Ionescu, Claudiu Bleonț, Ozana Oancea, Mihai Dinvale și Ionel Mihăilescu, sub coordonarea ”campioanei teatrului independent”, Theo Herghelegiu.

Pe 28 februarie 2005, invitații (spectatori de seamă, Soţii Tăriceanu. Vicepremierul George Copos. Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii. Peter Imre. Dinu Patriciu) au plătit 100 euro/bilet pentru a porni acest vis, iar podul s-a transformat într-un teatru care funcționează și azi prin În Culise….

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.