Teatrul În Culise își schimbă „look”-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-in-culise-isi-schimba-look-ul/

Din această toamnă Teatrul În Culise ocupă mansarda din La Scena din Calea Călăraşilor, colţ cu Mântuleasa, pentru a duce mai departe gândul, visul şi misiunea teatrului independent.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2015

Odată cu această metamorfoză, din 19 octombrie În Culise își schimbă imaginea din online și lansează noul website www.inculise.ro, într-o formulă îmbunătățită, mai accesibilă și user friendly, care îl pune pe spectator față în față cu actorul de pe scenă.

Un logo nou, contemporan, o imagine mai prietenoasă și mai aproape de oameni. Din această stagiune, În Culise propune un tip de relaționare mai strânsă cu publicul și promovează un teatru al oamenilor, pentru că așează actorul față în față cu omul curent atât prin spațialitatea spectacolelor, cât și prin subiectele propuse; un teatru actual, cu subiecte care vorbesc despre realitatea lumii de azi; un teatru intim, care se ferește de distanțele impuse tot mai des de societate; un teatru deschis, pentru că dorește să mențină un dialog cu cei care îi trec pragul și să înlăture preconcepțiile legate de underground sau elite; un teatru entertaining, pentru că dorește să transmită mesaje în forme de spectacol captivante, distractive, amuzante; un teatru necesar, în contextul socio-cultural bucureștean.

Cristian Bajora afirmă ”La fel ca orice brand, un teatru independent are nevoie de un refresh al imaginii – am simțit nevoia să aducem în prezent misiunea În Culise și să o comunicăm și prin logo, website, postere ale spectacolelor. Acum suntem mai prezenți, printr-o imagine caracterizată de simplitate și forță sugestivă.”

Uniunea dintre În Culise și La Scena înseamnă de fapt împletirea viselor lui Cristian Bajora, directorul artistic al Teatrului În Culise, cu cele ale lui Dan Hornoiu, președintele Fundației culturale ParteR și fondatorul teatrului din pod (Teatrul Arca). Se continuă astfel o istorie a fenomenului independent începută pe scândura din pod de actori de top ai teatrului românesc.

ÎNCEPUTURILE TEATRULUI DIN PODUL LA SCENA

La început a fost doar un pod plin de pisici în clubul La Scena, pe Călărașilor cu Mântuleasa. Apoi, a fost visul unui om cu sete de spectacol: Dan Hornoiu, un dobrogean plecat croitor în Italia și întors director la Sergio Tacchini, care și-a părăsit jobul de director din Oradea pentru a ajunge cârciumar în București.

A promis că va da oamenilor un teatru și a numit clubul La Scena. Alături de Dan Hornoiu, alți patru visători s-au alăturat fundației ParteR (PR-ul artelor): Mugur Grosu (poet, grafician), Monica Sorian (PR), Traian Radu (advertising) și Victor Scoradeț (cronicar de teatru), iar împreună au pus la cale un proiect obraznic – au produs în premieră națională piesa elvețianului Urs Widmer ”Top Dogs”, cu o distribuție de top: Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Șerban Ionescu, Claudiu Bleonț, Ozana Oancea, Mihai Dinvale și Ionel Mihăilescu, sub coordonarea ”campioanei teatrului independent”, Theo Herghelegiu.

Pe 28 februarie 2005, invitații (spectatori de seamă, Soţii Tăriceanu. Vicepremierul George Copos. Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii. Peter Imre. Dinu Patriciu) au plătit 100 euro/bilet pentru a porni acest vis, iar podul s-a transformat într-un teatru care funcționează și azi prin În Culise….

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.