Teatrul Ion Creangă lansează Albumul „CORNEL TODEA – dincolo de regie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-ion-creanga-lanseaza-albumul-cornel-todea-dincolo-de-regie/

TEATRUL ION CREANGĂ celebrează Ziua Mondială a Teatrului cu un proiect editorial de prestigiu: Albumul „CORNEL TODEA – dincolo de regie”.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2021

Teatrul Ion Creangă celebrează Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) prin lansarea unui proiect de prestigiu dedicat unei personalități de marcă a teatrului românesc: albumul „Cornel Todea – dincolo de regie”, semnat de jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan. Volumul se înscrie în seria editorială TIC55, punând în lumină unul dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra Teatrului Ion Creangă: Cornel Todea (1935 – 2012), al cărui destin se împletește cu istoria instituției, mai întâi ca regizor, iar mai apoi ca director pentru peste două decenii, acesta fiind un neobosit promotor al teatrului pentru copii.

Reunind interviuri și amintiri împărtășite de cei care i-au fost alături de-a lungul carierei, albumul devine o mărturie vie a universului bogat și complex al pedagogului, regizorului, directorului și mentorului Cornel Todea. Printre cei care au contribuit la realizarea volumului se regăsesc nume importante ale teatrului și cinematografiei românești: foști colegi, studenți, parteneri de platou și de scenă – actori, scenografi, coregrafi, dar și muzicieni și critici. Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Adela Mărculescu, Virgil Ogășanu, Rodica Popescu Bitănescu, Nicu Alifantis și Irina Margareta Nistor sunt doar câteva dintre personalitățile care „reconstituie chipul, statura de artist, aristocraţia spiritului, proiectând-o în fascicolul de istorii ale instituţiilor la întemeierea cărora (Cornel Todea) a participat – după cum observă criticul de teatru Doina Modola.

Periplul creației profesionale – odiseea montărilor de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj Napoca, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Național din București, Televiziunea Română și, bineînțeles, Teatrul Ion Creangă sau a activității sale din cadrul Uniunii Teatrale din România – este completat de dimensiunea personală. Capitolul-interviu realizat de Ion Moldovan cu Anca Zamfirescu, soția regretatului regizor, completează portretul acestuia, vorbind despre blândețea și jovialitatea omului Cornel Todea, despre limitele și speranțele sale, despre armonia profundă și rațională în care credea.

Albumul se lasă parcurs cu ușurință, pe măsură ce un fir comun pare să unească capitolele dedicate diferitelor aspecte ale vieții regizorului. Profesionalismul și pasiunea acestuia erau dublate de talent, de o vastă cultură și de disponibilitatea de a se investi integral în ceea ce făcea, stârnind admirația celor care au fost martori ai dragostei sale pentru teatru, pentru povești, pentru public.

Nu întâmplător, amintirea împărtășită de actualul Manager al Teatrului Ion Creangă atinge această notă, Gabriel Coveșeanu fiind unul dintre tinerii actori a căror carieră a fost influențată de regizorul și directorul Cornel Todea. Rememorând întâlnirea lor din anul 1997 de la Teatrul Ion Creangă, Gabriel Coveșeanu declara: „Păstrez și acum în minte atât de clar amintirea primei noastre colaborări: eu – unul dintre tinerii actori plini de vise, iar el – maestrul, mereu înțelegător, mereu acolo. Astăzi, ducând mai departe moștenirea directoratului său, mă înclin. Pentru toate învățămintele, pentru toate sfaturile – pentru toate poveștile de neuitat pe care le-a dăruit Teatrului Ion Creangă.”

Albumul este disponibil gratuit în format online și poate fi consultat prin platforma ISSUU: bit.ly/CornelTodea_TIC, sau pe site-ul teatrulioncreanga.ro, în secțiunea Publicații.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.