Teatrul Metropolis, o poveste de succes – primele spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-o-poveste-de-succes-primele-spectacole/

La un an de la inaugurare (2007), Teatrul Metropolis avea deja un repertoriu închegat în premiere şi evenimente ce au inclus spectacole cu succes nu doar la public, ci şi la critica de specialitate.

Un articol de Monica Andrei|6 noiembrie 2013

La un an de la inaugurare (2007), Teatrul Metropolis avea deja un repertoriu închegat în premiere şi evenimente ce au inclus spectacole cu succes nu doar la public, ci şi la critica de specialitate.

„Peşte cu mazăre” de Ana Maria Bamberger , în regia Olgăi Tudorache (cu Olga Tudorache şi Tamara Crețulescu), a primit două mari premii. În 2008: Premiu de Excelenţă, acordat de UNITER şi Premiul Excelenţă în Teatru – Olga Tudorache la Gala Premiilor Municipiului Bucureşti – ediţia I (2009). Despre spectacol, Gabriela Hurezean scria în Q Magazin: „Cred că nu se poate vorbi despre actriţă decât la superlativ. Este iubită şi nicidecând detestată, ceea ce pare neverosimil în lumea noastră, dar nu cred că se poate spune despre ea decât că e MIRACOLUL OLGA”.

peste cu mazare

„Jocul de-a adevărul”, de Lia Bugnar, în regia Dorinei Chiriac şi a Liei Bugnar (cu Dorina Chiriac, Lia Bugnar, Marius Manole/Andi Vasluianu, Alexandru Nedelcu) a primit trei premii: Premiul la secţiunea Teatru, acordat de Revista VIP; Premiul pentru cel mai bun rol masculin într-un spectacol de studio acordat lui Andi Vasluianu şi Premiul pentru cel mai bun rol feminin, într-un spectacol de studio, pentru Dorina Chiriac, la Festivalul Dramaturgiei Româneşti (2008).

Monica Andronescu scria în „Ziua“ că spectacolul e un joc într-un „parc de distracţii transformat în «capcana adevărului» şi un joc pe jumătate credibil, pe jumătate nebunesc, «de-a v-aţi ascunselea»cu propria conştiintă”.

Citiți și: Teatrul Metropolis, o poveste de succes (anul 2007)

Un alt spectacol de succes de la Teatrul Metropolis a fost „În rolul victimei”,  în regia lui Felix Alexa, (din distribuție: Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Dan Aștilean, Vlad Logigan). Dana Dogaru a primit premiul UNITER, în 2008, pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Despre spectacol, Ileana Lucaciu nota în România Liberă: „Viziunea regizorală a lui Felix Alexa se bazează pe credibilitatea relaţiilor conflictuale dintre personaje şi impresionează prin jocul abil dirijat între comic – satiră ajunsă chiar la pragul grotescului -, şi dramatic.”

Teatrul Metropolis In rolul victimei

Despre „Buzunarul cu pâine” (cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu), Ileana Lucaciu scria în România liberă: „Un spectacol de «teatru adevarat», simplu, fără artificii, dar care transmite o puternică emoție publicului, îl conduce abil de la râs la o lacrimă discret provocată.”

Spectacolul a primit, în 2009,  marele premiu FestCO.

buzunar3

Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu, pe scena de la Teatrul Metropolis

„Ce e uimitor la montarea de la Metropolis? Felul în care regia se joacă «de-a» şi «cu» binele şi răul. Felul cum rafinează, desface şi analizează păcatul şi virtutea, vina şi jocul de-a pedeapsa. E seducător Claudius aşa cum îl interpretează Sorin Leoveanu, e tulburătoare şi inocent păcătoasă Ofelia Ioana Anton, e tulburător şi Hamlet-ul lui Marius Stănescu”, scria Monica Andronescu în Yorick despre spectacolul cu piesa „Hamlet”, în regia lui László Bocsárdi (cu Marius Stăneescu, Alexandru Repan, Florin Zamfirescu, Coca Bloos, Sorin Leoveanu ș.a.)

Pentru rolul „Ofelia”, actriţa Ioana Anastasia Anton primeşte Premiul pentru Debut, acordat de UNITER.

HAMLET 10

În cadrul Programului Intercultural, AG Weinberger Band susține concertele „Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio” şi „De la muntele sinai la muntele lui Venus” (cu Maia Morgenstern).

de la muntele sinai la muntele lui venus

Despre spectacolul cu Maia Morgenstern, ziarul Adevărul nota: „A început piesa «De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus”, un amestec unic de blues live şi poezie. O revoltă personală, un spectacol-confesiune despre neliniştile şi obsesiile actriţei. Maia Morgenstern intră desculţă pe scenă, pe ritmurile blânde ale chitarei. «Cine sunt eu? Sunt jidanul care a scris Biblia şi acum nu mai ştie s-o citească». Maia se prinde în jocul tristeţii şi al bucuriei, recitând poezii cu versuri puternice, răsunătoare şi controversate, scrise de Boris Marian, Martha Izsak, Ştefan Iureş, Toma George Maiorescu, Tania Lovinescu şi Aurel Storin.“

Foto: arhiva Teatrul Metropolis 

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

13
/05
/14

INEDIT Lectură în premieră, a opt piese scurte de 10 minute (patru românești și patru americane) scrise la solicitarea unei bursiere Fulbright la București, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.

13
/05
/14

Miercuri, 14 mai 2014, se dă startul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care se va desfăşura la Timişoara, în perioadele 14-18 mai şi 10-17 iunie.

13
/05
/14

Neil LaBute, unul dintre cei mai talentaţi şi controversaţi dramaturgi şi regizori americani, va susţine un atelier de lucru pentru 8 dramaturgi şi 8 actori, în perioada 12-15 iunie, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Miercuri, 14 mai, la ora ora 17.00, în Sala „Mircea Vulcănescu” a Bibliotecii Naţionale a României, va avea loc o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Norman Manea, Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

Lecţia de violoncel, Floarea de cactus, Azilul amanţilor, Feisbuc, Suflete moarte, Nişte fete şi Cel mai frumos roman din lume" sunt doar câteva dintre spectacolele pe care iubiotorii de teatru le pot vedea în această săptămână pe scenele bucureştene.

12
/05
/14

"O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă", a declarat Florina Cercel, la aflarea veştii că Margareta Pogonat nu mai este printre noi. La rândul lor, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Stela Popescu şi Draga Olteanu Matei deplâng despărţirea de colega lor de breaslă.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

12
/05
/14

Și s-a făcut mai și Shakespeare a împlinit 450 de ani din eternitate și s-a făcut “Furtuna” la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti.