Teatrul Mic celebrează Ziua Națională cu spectacolul „Regina Maria-jurnal de război”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-mic-celebreaza-ziua-nationala-cu-spectacolul-regina-maria-jurnal-de-razboi/

Teatrul Mic sărbătoreşte Ziua Natională a României şi invită publicul spectator la unul dintre cele mai îndrăgite şi emoţionante spectacole din repertoriul actual- Regina Maria – jurnal de război, spectacol realizat pentru a aduce un omagiu celor care au luptat pe frontul Primului Război Mondial şi dedicat, în anul 2018, evenimentului Centenarul Marii Uniri.

Un articol de Petre Ivan|29 noiembrie 2021

Spectacolul se joacă la Sala Studio – Gabroveni 57, ora 19.00 și reprezintă un one woman show ce are la bază un scenariu adaptat după volumele de memorialistică „Maria, Regina României- jurnal de război”, la care protagonista Simona Mihăescu a lucrat intens și cu dăruire, alături de regizorul Ștefan Lupu.

Regina Maria – jurnal de război este un spectacol pornit din emoția pe care am simțit-o atunci când am citit jurnalul de război al Reginei Maria. Ne-am dorit să realizăm un spectacol-mărturisire a spiritului desăvârșit care a fost regina Maria. Devotamentul, curajul și iubirea sunt sentimentele nutrite pentru poporul român și idealul său de unire, de către cea care fost numită ”Mama tuturor”. Fără diademă, fără perle, dar purtând, așa cum mărturisea Regina Maria,”uniforma albă, dragă a crucii roșii”, vă invit să vedeți o poveste despre iubire, datorie, sacrificiu, generozitate. Simona Mihăescu

Extrase din presă:

„Implicarea Reginei în Primul Război Mondial, organizarea spitalelor de front și a serviciului de ambulanță, asigurarea serviciilor de asistență socială și/sau medicală de după război și refugiul de la Iași au fost foarte bine decupate scenic din noianul de însemnări regăsite în jurnalele acesteia. De asemenea, au fost suficient de bine puse în evidență relațiile din plan intern dintre putere și opoziție, dar într-un mod care să nu agreseze inutil memoria și să îngreuneze efortul de înțelege al celui din sală, în felul acesta spectacolul devenind accesibil și unor tineri mai puțin inițiați în tainele istoriei României sau Europei de la început de secol XX.

[…] Simona Mihăescu a dat scenei o Regină Maria când afectată de pierderile umane din timpul războiului, când nerăbdătoare să se implice efectiv în salvarea vieților soldaților români, când hotărâtă să-și pună la bătaie toate relațiile politice și tot șarmul pentru ca visul unei Românii Mari să devină posibil.” (Nona Rapotan, bookhub.ro)

Biletele  pot fi achiziționate direct de pe website-ul www.teatrulmic.ro, de pe platforma bilet.ro, și de la casele de bilete ale Teatrului Mic (Constantin Mille 16 și Gabroveni 57).

REGINA MARIA
jurnal de război

Cu: Simona Mihăescu

Adaptarea: Simona Mihăescu
Regia: Ștefan Lupu
Scenografia: Ana Cântăbine
Light design, Video design: Iulian Băltățescu

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.