Teatrul Naţional Cluj-Napoca îşi deschide stagiunea cu spectacole semnate de Silviu Purcărete şi Alexandru Dabija
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-cluj-napoca-isi-deschide-stagiunea-cu-spectacole-semnate-de-catre-silviu-purcarete-si-alexandru-dabija/

Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca va deschide stagiunea 2013/2014 în data de 10 septembrie 2013.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca va deschide stagiunea 2013/2014 în data de 10 septembrie 2013. Această stagiune reuneşte pe scena naţionalului clujean nume importante ale teatrului românesc şi internaţional, care abordează texte din dramaturgia naţională şi universală şi promit să construiască una dintre cele mai importante şi spectaculoase stagiuni ale instituţiei.

Creatorii spectacolelor ce vor bucura spectatorii sunt: regizorii Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Roberto Bacci, Eli Simon, Alexandru Dabija, Peter Uray, dramaturgul András Visky, scenografii Dragoş Buhagiar, Carmencita Brojboiu, compozitorii Vasile Şirli, Ada Milea.

În luna august au reînceput repetiţiile pentru spectacolul „Trilogia Aureliu Manea“ („Penelopa rămâne îngândurată”, „Repetiţia de teatru”, „Zâna de la răsărit”) de Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa, dramaturgia András Visky, scenografia Carmencita Brojboiu, avanpremiera urmând să aibă loc în data de 10 septembrie la Studioul „Euphorion“.

Regal semnat de Silviu Purcărete și de Alexandru Dabija

Tot în decursul lunii august au început repetiţiile pentru cea de-a doua avanpremieră programată pentru luna septembrie, care îl aduce la Teatrul Naţional Cluj-Napoca pe reputatul regizor Silviu Purcărete, care va monta spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugène Ionesco. Scenografia acestui spectacol este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica îi aparţie compozitorului Vasile Şirli.

Premierele celor două spectacole, precum şi premiera spectacolului „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, scenografia Cristian Rusu, muzica Ada Milea şi Anca Hanu (avanpremiera a avut loc în data de 25 iunie 2013) vor avea loc la începutul lunii octombrie, în cadrul celei de-a treia ediţii a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, „Întâlnirile George Banu“.

În perioada 3-6 octombrie, Teatrul Naţional Cluj-Napoca îi va dedica cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj reputatului critic de teatru George Banu. Acest eveniment este iniţiat şi organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, iar această ediţie este realizată în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Muzeul de Artă Cluj.

Programul va cuprinde spectacole de teatru realizate de cele două instituţii, lansări de carte, vernisaje, proiecţii de film, mese rotunde şi conferinţe.

Spectacole pe toate gusturile

Pe parcursul acestei stagiuni, regizorul italian Roberto Bacci va reveni la Cluj şi va monta spectacolul „Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello; coregraful maghiar Uray Péter va realiza un spectacol de teatru-dans cu actorii trupei clujene.

Pentru copii, îndrăgitul actor Marian Râlea pregăteşte un spectacol dedicat acestora. În noul spaţiu al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Studioul „Art Club“, regizorul clujean Răzvan Mureşan va monta spectacolul „Spectatorul condamnat la moarte” de Matei Vişniec.

Info:

Nici în această stagiune nu vor lipsi evenimentele speciale, dintre care amintim Noaptea Porţilor Deschise (7 decembrie 2013) şi Ziua Porţilor Deschise (27 martie 2014).

Biletele pentru spectacolele lunilor septembrie și octombrie vor fi puse în vânzare începând cu data de 23 august 2013 la Agenţia Teatrală din P-ţa Ştefan cel Mare nr 14, tel. 0264.595.363, Email:[email protected].

Biletele online pot fi achiziţionate începând cu aceeaşi dată accesând site-ul www.biletmaster.ro.

Foto credit: Nicu Cherciu, spectacolul „D’ale carnavalului”

21
/05
/17

,,Nu vă supărați, ați văzut cumva un domn cam atât de înalt care-a trecut pe-aici? Dar dumneavoastră ați văzut? Atât de înalt! Imposibi! Imposibil! Eu cred c-ați văzut, dar nu vreți să-mi spuneți.”

20
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Astăzi, când se discută în lumea întreagă soarta Europei ca un tot organic ori ca o aglomerare de state, e interesant să ni-l amintim pe George Ciorănescu (1918-1993), cel care la un moment dat spunea: „Poporul din care mă trag s-a pronunţat totdeauna pentru Europa. Poporul meu posedă deplina maturitate şi întreaga informaţie istoică şi politică pentru a sprijini crearea Europei unite, libere şi democratice”.

19
/05
/17

O fată tânără trăiește o situație nefericită ce pare să nu aibă rezolvare. Orfană de mamă încă din copilărie, eroina noastră își pierde acum tatăl – plecat la război – și rămâne, la vârsta adolescenței, în grija unei mame vitrege, o femeie rea și apucătoare, preocupată doar de viitorul ei și al fetelor sale, Odette și Jeannette. Dar norocul omului e schimbător. Și uite-așa, într-o zi și-o noapte, sub privirea protectoare a unui Înger păzitor – Zâna celor buni la suflet –, lucrurile se îndreaptă și o pornesc pe drumul cel bun, iar lacrimile de supărare se transformă în lacrimi de fericire.

19
/05
/17

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București şi totodată a fost programat spectacolul D'ale noastre (joi 11 mai 2017).

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.

19
/05
/17

Vivaldianno – City of Mirrors, un show complex ce îl are în prim plan pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai iubiţi compozitori ai tuturor timpurilor, va fi pus în scenă, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti.

19
/05
/17

Într-o zi de 19 mai se năștea actorul italian Michele Placido (71 de ani, astăzi), cunoscut publicului din România din popularul serial de la începutul anilor 90 "Caracatița", în care a interpretat rolul comisarului Corrado Cattani. Tot într-o zi de 19 mai, sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik a creat cubul care astăzi îi poartă numele.

18
/05
/17

Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți. Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

18
/05
/17

Scriitorul din Basarabia se află în plină mică trilogie a marginalilor, din care a publicat primele două volume: „Sectanții” și „Bandiții”. Atenție, urmează un interviu neconvențional! Despre cultură și războaie, despre cărți, tineri și nostalgie. Se pune chiar și întrebarea: „Ești un agent al Kremlinului, Vasile?“

17
/05
/17

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

17
/05
/17

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.