Teatrul National din Sibiu pregăteşte 11 premiere provocatoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-sibiu-pregateste-11-premiere-provocatoare/

Teatrul National din Sibiu continuă seria spectacolelor montate de mari regizori români şi europeni printr-un program ce îşi propune să aducă până la finalul acestui an cel puţin încă 11 premiere.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2014

Teatrul National din Sibiu continuă seria spectacolelor montate de mari regizori români şi europeni printr-un program ce îşi propune să aducă până la finalul acestui an cel puţin încă 11 premiere.

Un prieten vechi al scenei de la Sibiu, regizorul Silviu Purcărete revine anul acesta cu o adaptare ce are la bază tragedia lui Sofocle.

 Silviu Purcărete – „Oedip Rege”

„Oedip Rege” este un proiect dramaturgic iniţiat în colaborare cu Hans Dietrich Schmidt, profesor la Folkwang Universität der Künste şi iniţiatorul proiectului RUHR 2010 – Capitală Culturală Europeană.

Teatrul Naţional din Sibiu

Spectacolul regizat de Silviu Purcărete va avea premiera în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc anul acesta în perioada 6 – 15 iunie.

Radu Afrim – două proiecte secrete

2014 marchează, de asemenea, debutul la Sibiu al unuia dintre cei mai provocatori regizori europeni ai momentului.

Radu Afrim va veni în această toamnă la Sibiu pentru a monta două spectacole, atât la Secţia Română a Naţionalului Sibian, cât şi la Secţia Germană.

Citiţi şi Radu Afrim, la Profesioniştii – sâmbătă, 25 ianuarie

Textele propuse pentru scenă sunt încă în lucru, iar detalii despre acest proiect vor fi disponibile în curând.

Charles Muller – „Marat/Sade”

Cu siguranţă că una dintre cele mai captivante producţii din acest an va fi adaptarea propusă de regizorul luxemburghez Charles Muller pentru „Marat/Sade”, o piesă revoluţionară de Peter Weiss, câştigătoare a premiului Tony pentru cea mai bună piesă în 1966.

Spectacolul va avea premiera în luna septembrie, iar momentan proiectul se află în faza de planificare a distribuţiei.

Anca Bradu – „De ce Hecuba”

Anca Bradu va monta în acest an un text după Matei Vișniec. „De ce Hecuba” va avea premiera în ultima parte a acestui an și este o coproducție cu Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolelor ce reunește atât actori de la Teatrul Național din Sibiu, cât și studenți ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu.

Reinold Trischer – „Contra progresului”

Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu continuă trilogia pieselor lui Esteve Soler. După ce Alexandru Dabija a montat aici piesa „Contra democraţiei”, vine rândul regizorului german Reinold Trischer să accepte provocarea pentru „Contra progresului”, ce îi reuneşte în distribuţie pe Johanna Adam, Daniel Bucher, Wolfgang Kandler, Daniel Plier şi Dorin Pitariu. Premiera spectacolului va avea loc pe data de 10 februarie.

Teatrul Naţional din Sibiu

Mihai Măniuţiu – „Lecţia”

Cunoscut publicului sibian în mod special pentru regia spectacolelor „Electra” după Sofocle şi Euripide, „Eu, Rodin” de Patrick Roegiers şi „Trilogia Evreiască”, regizorul Mihai Măniuţiu revine la Sibiu cu spectacolul „Lecţia” după Eugen Ionesco.

Repetiţiile vor începe vara aceasta, iar premiera spectacolului va avea loc cel mai probabil în deschiderea stagiunii 2014/2015.

„Amadeus”, „Un pat plin de oaspeţi” şi „Moartea şi diavolul”

Tot la Secţia Germană vor monta în acest an regizorii Şerban Puiu, Gavriil Pinte și Rafael Kohn.

Cunoscut pentru tehnica impecabilă în montarea unei comedii, Şerban Puiu propune vorbitorilor de limbă germană o adaptare după Dave Freeman cu titlul „Un pat plin de oaspeţi”, o farsă cu răsturnări de situaţie dintre cele mai neaşteptate.

Premiera spectacolului va avea loc în luna mai.

Gavriil Pinte se va reîntâlni cu actorii Secţiei Germane în toamna acestui an pentru a reda ultimii ani din viaţa lui Wolfgang Amadeus Mozart într-o montare după piesa „Amadeus” de Peter Shaffer, ce îmbină ficţiunea cu datele istorice.

Rafael Kohn se va afla, în schimb, pentru prima dată la Sibiu, iar proiectul acestuia este o producție după „Moartea şi diavolul” de Frank Wedekind, cu premiera în luna decembrie.

La toate aceste proiecte se vor adăuga activităţi punctuale şi producţii noi pe tot parcursul anului.

Foto cu Teatrul National din Sibiu, Radu Afrim, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu – Teatrul National din Sibiu, wikipedia, facebook

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

19
/10
/17

Actrița Olga Tudorache, angajată a Teatrului Mic până în anul 1978, a plecat dintre noi în în cursul nopții de marți spre miercuri (17 spre 18 octombrie), în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București - anunță un comunicat al Teatrului Mic din București, care oferă și detaliile funeraliilor actriței Olga Tudorache:

18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

18
/10
/17

Doamna teatrului românesc, Olga Tudorache, s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".