Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului printr-o premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-timisoara-marcheaza-ziua-internationala-a-teatrului-printr-o-premiera/

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

La Sala Mare va avea loc reprezentaţia cu spectacolul ,,Nopţi cu Isadora” de Ion Jurca Rovina, în regia lui Sabin Popescu,  Sala 2 va găzdui spectacolul ,,Boala familiei M” de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim, iar  la Studio „Uţu Strugari” publicul va putea viziona spectacolul ,,Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, concept de Doru Iosif.

După cum se ştie, de peste jumătate de secol, în fiecare an, în data de 27 martie este celebrată Ziua mondială a teatrului. Creată la iniţiativa Institului Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului aduce în prim-plan comunitatea internaţională a artiştilor scenei.

Cu această ocazie, teatre şi companii de artele spectacolului din întreaga lume marchează momentul prin mesajul internaţional pe care, în fiecare an, la invitaţia ITI, o figură marcantă a teatrului universal îl lansează artiştilor de pe toate continentele lumii. Anul acesta, mesajul internaţional aparţine dramaturgului, actorului, scenografului, scriitorului şi pictorului italian Dario Fo, laureat al premiului Nobel. 

Cu această ocazie, Teatrul Naţional s-a alăturat campaniei „Artiştii pentru artişti” lansată de UNITER în 2002 şi derulată în fiecare an în perioada Zilei Mondiale a Teatrului, reprezentaţia spectacolului ,,Nopţi cu Isadora” fiind dedicată acestei campanii care susţine solidaritatea între artişti.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

12
/11
/17

Scriitorul Bogdan Suceavă se va întâlni în perioada 17-23 noiembrie cu cititorii din Bucureşti şi Cluj, cu prilejul apariţiei celui mai nou volum, „Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute”, publicat recent la Editura Polirom, disponibil şi în format electronic.

11
/11
/17

Spectacolul „Calul alb” de Ioana Păun, cu Ilinca Manolache, se va juca miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Sala Arta.

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

09
/11
/17

"Ayrton Senna, comedia muzicală" a avut premiera pentru presă, marţi seară, la Teatrul Riachuelo, din Rio de Janeiro, iar realizatorii speră ca prin acest spectacol să păstreze vie în memoria brazilienilor legenda pilotului triplu campion mondial de Formula 1.

09
/11
/17

"Lucian Pintilie este unul dintre puţinii regizori români înaintaţi în vârstă şi activi în perioada comunistă care îi influenţează pe realiştii sceptici ai generaţiei tinere, dintre care cei mai mulţi dispreţuiesc perspectiva obtuză şi alegorică, precum şi politica de compromis a vechii generaţii (...)” scria cunoscutul critic de film american A.O. Scott, în urmă cu 5 ani, în New York Times.