Teatrul Naţional Radiofonic dăruieşte ascultătorilor săi „O Poveste de Crăciun”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-radiofonic-daruieste-ascultatorilor-sai-o-poveste-de-craciun/

Duminică, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, de la ora 9:00, Radio România Cultural prezintă, în premieră, spectacolul muzical O poveste de Crăciun de Charles Dickens.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2017

Din distribuţia spectacolului fac parte: Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin, Cristian Simion, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Mihai Niculescu, Ioana Calotă, Ion Gheorghe Arcudeanu, Rudy Rosenfeld şi copilul Silviu Stănescu.

Scenariul şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducerea: Sanda Socoliuc. Muzica originală şi versurile cântecelor: George Marcu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia muzicală: George Marcu. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Mă gândesc la Crăciun ca la o vreme a lucrurilor bune: o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei… singurul moment, după ştiinţa mea, din lungul calendar de peste an, în care oamenii par să se-nţeleagă dintr-o privire…  (Charles Dickens – Poveste de Crăciun)

Poate nici o altă poveste din lume nu se leagă atât de puternic de sărbătoarea Crăciunului ca cea a lui Charles Dickens. Scrisă în numai şase săptămâni şi publicată în decembrie 1843, celebra Colindă victoriană în proză a cunoscut, încă de la început, un succes fulminant: s-a vândut, în prima săptămână, în peste 6000 de exemplare şi a ajuns, în doar jumătate de an, la a şaptea ediţie, nu mai puţin de opt producţii teatrale au fost realizate în primele două luni după apariţia acestei povestiri.

În cei 174 de ani care au trecut, de atunci, cartea a fost tradusă în numeroase limbi, a cunoscut adaptări pentru teatru, radio, spectacole de operă, şi a devenit cea mai ecranizată poveste de Crăciun, de la prima versiune cinematografică, din anul 1910, filmul mut Scrooge, or Marley’s Ghost, continunând cu varianta realizată patru decenii mai târziu de regizorul Brian Desmond Hurst, muzicalul Scrooge din 1971, cu Albert Finney în rolul principal, adaptarea pentru televiziune ce îl are în fruntea distribuţiei pe Patrick Stewart, celebra variantă cu Michael Caine şi minunatele păpuşi Muppets ori animaţia 3D din 2009, care îl are drept cap de afis pe Jim Carrey dar şi nemuritoarea animaţie Mickey’s Christmas Carol, realizată de Studiourile Disney.

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a realizat şi va difuza, în Ajunul Crăciunului, un spectacol muzical inspirat din celebra poveste a lui Charles Dickens. Scenariul radiofonic, regia tehnică şi regia artistică sunt semnate de Mihnea Chelaru, talentat regizor ale cărui montări au fost răsplătite cu numeroase premii la festivalurile de gen din întreaga lume.

Distribuţia spectacolului este alcătuită din nume sonore ale teatrului românesc contemporan, actori cu har care dau viaţă personajelor, joacă şi interpretează partiturile muzicale scrise de cunoscutul compozitor George Marcu, a cărui semnătură se regăseşte pe zeci şi zeci de spectacole din fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic dar şi de pe scenele din întreaga ţară.  

(sursa: radioromaniacultural.ro)

Foto: O Poveste de Crăciun –  radioromaniacultural.ro

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.