Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea organizează un turneu național cu spectacolul ,,Scripcarul pe acoperiș”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-regina-maria-din-oradea-organizeaza-un-turneu-national-cu-spectacolul-scripcarul-pe-acoperis/

Musicalul ,,Scripcarul pe acoperi” de la Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea va porni în turneu naţional începând cu 7 aprilie (Piteşti); următoarele spectacole vor fi organizate în Bucureşti (8 aprilie) şi Craiova (9 aprilie).

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Teatrul Regina Maria din Oradea anunţă turneul naţional cu spectacolul Scripcarul pe acoperiș (de Sholom Aleichem, regia artistică Korcsmaros Gyorgy), acesta fiind considerat unul dintre cele mai de succes musicaluri realizate în România.

Cel mai îndrăgit spectacol de pe scena Teatrului Regina Maria s-a jucat cu succes atât în Oradea, cât și în țară. În plus, spectacolul a participat la trei festivaluri mari: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă” – Teatrul de Opereta Ion Dacian – Bucureşti în noiembrie 2011, Festivalul Multicultural Internaţional “Fără Bariere” – Teatrul de Nord Satu Mare – Satu Mare în mai 2012, Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” – Teatrul Municipal Baia Mare – Baia Mare în mai 2002.

Valoarea spectacolului a fost confirmată prin numeroasele premii și nominalizări de care a beneficiat:

Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo
Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună scenografie – Vioara Bara
Premiul special al Juriului, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Richard Balint
Premiul pentru Cel mai bun coregraf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – András Loránt

Spectatorii vor putea urmări peste 60 de oameni pe scenă care cântă și dansează, acompaniați fiind de către o orchestră spectaculoasă: Hakeshet Klezmer Band, sub conducerea lui Ari Nagy Sandor.

Scripcarul de pe acoperiș este o adaptare după povestirea lui Shalom Alehem – „Fiicele lui Tevye”, fiind unul din musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3200 de reprezentaţii. Adaptarea cinematografică din 1971 a fost şi ea încununată de un mare succes de public şi de critică.

Piesa istoriseşte câteva întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, în efortul acestuia de a-şi menţine familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka.

… spectacol amplu, bine condus de regizorul maghiar Korcsmaros Gyorgy şi jucat cu vizibilă bucurie de trupa avându-i pe bună dreptate în roluri principale pe Ioana Dragoş Gajdo şi Richard Balint. (Observatorul Cultural)

Scripcarul… de la Teatrul Regina Maria reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa.(ArtActMagazine.ro)

… un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România, o producţie de forţă. (Yorick.ro)

Actorii şi dansatorii orădeni au reuşit să redea scenic emoţia, umorul, savoarea, frumuseţea, trauma conţinute în clasica poveste a lui Shalom Aleihem. (Tribuna)

Info:
Pitești, 7 aprilie 2013 – Teatrul Al. Davila
București, 8 aprilie 2013 – Sala Operei Naționale
Craiova, 9 aprilie 2013 – Teatrul Național Marin Sorescu

Regia artistică: Korcsmáros György

DISTRIBUȚIA:

Tevye: Richard Balint;
Golde: Ioana Dragoş Gajdo;
Tzeitel: Angela Tanko/Mihaela Gherdan;
Hodel: Adela Lazăr;
Hava: Alina Leonte;

Cu participarea orchestrei lărgite „Hakeshet Klezmer Band”:

Formaţia HAKESHET KLEZMER BAND s-a format în cadrul Comunitatii Evreilor din Oradea la iniţiativa regretatului Gyuri Vilan care, în calitatea sa de acordeonist, a condus destinele corului comunităţii peste 35 ani. După dispariţia prematura a acestuia, formaţia s-a reorganizat, a început cucerirea publicului pe scene din Ungaria, Israel, Argentina şi bineînţeles pe numeroase scene din ţară, reuşind să obţină recunoaştere din partea publicului.

 

Credit foto: DEFOTO

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.