„Teheran Taboo”, proiecția de închidere a Festivalului Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/teheran-taboo-proiectia-de-inchidere-a-festivalului-animest/

Lungmetrajul de animaţie realizat în rotoscopie „Teheran Taboo”, o explorare tandră şi amuzantă a ipocriziei şi contradicţiilor societăţii islamice va fi proiectat sâmbătă, 6 octombrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco, după Ceremonia de Premiere a celei de-a treisprezecea ediţii ale Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Creepy Animation Night va avea loc vineri,  5 octombrie, de la 23.59

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

O coproducţie germano-austriacă în regia lui Ali Soozandeh, „Teheran Taboo” spune povestea a patru tineri – trei femei din medii sociale diferite și un tânăr muzician – care își intersectează cărările în căutarea comună a libertății și fericirii în Teheran, un oraș plin de restricții și legi religioase care fac ca orice abatere să fie pedepsită draconic.

Lansat în 2017, filmul deține în palmares premii și nominalizări la festivaluri de prestigiu: FIPRESCI Award la Festivalul Internaţional de Film de la Ierusalim, Creativity Prize la Festivalul Mondial de Film de la Montreal, nominalizări la Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de animație la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy și la Premiul „Critics’ Week Grand Prize” la Festivalul de Film de la Cannes.

Prețul biletului este în valoare de 10 lei și se poate cumpăra online și din cinema.

Al doilea weekend al festivalului aduce a zecea ediție Creepy Animation Night, un maraton de animații horror și terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă 18+.

Startul animațiilor ”de coșmar” se dă vineri, pe 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie și la Cinema Elvire Popesco. Publicul prezent la Cinemateca Eforie va asista și la primul performance OrkiPP – un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid.

Pornind de la senzații, idei și imagini comune, Vlad Ilicevici, Radu Pop, George Frătica și Alexandru vor improviza în sincron, timp de 40 de minute. Blues-ul post-traumatic al celor de la Orkid se va transforma într-un dirge instrumental, cu drone și texturi complexe de chitară, cu explozii instrumentale care duc înspre post-metal. Simbolurile animate care formează universul vizual al formației vor fi backroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanța dintre simetrie și haos.

Biletele la Creepy Animation Night ( în valoare de 20 de lei la Cinema Elvire Popesco și 30 de lei la Cinemateca Eforie) se pot achiziționa online și din cinema.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Biletele pot fi achiziționale online, pe Eventbook.ro, și sunt disponibile și în cinema. Programul complet al ediției din acest an este disponibil pe site-ul Anim’est.

Foto: Anim’est, Teheran Taboo – facebook

24
/09
/13

CRONICĂ DE FILM Pornit de la un scenariu original de Corneliu Porumboiu, pe care cineastul Igor Cobileanski l-a rescris şi adaptat contextului din Republica Moldova, „La limita de jos a cerului“ este un film revigorant, realizat în cea mai pură tradiţie neorealistă.

24
/09
/13

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 80 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Regizorul avusese o boală la plămâni.

23
/09
/13

Les Films de Cannes a Bucarest a pus în vânzare primele bilete. Grație cererii din anii trecuți și interesului stârnit deja de ediția de anul acesta, care adună cele mai provocatoare titluri din selecția Festivalului de la Cannes, o a treia sală a fost inclusă în program. Astfel, pe lângă cinematografele Studio și Elvira Popescu, vor […]

18
/09
/13

CRONICĂ DE FILM „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“ duce la un nou nivel stilistica minimalistă şi tentativa de conceptualizare a realităţii pe care Corneliu Porumboiu le-a început în „A fost sau n-a fost?“ (2006) şi pe care le-a continuat în „Poliţist, adjectiv” (2009).