Teleenciclopedia, cu generic nou şi documentare în premieră din 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/teleenciclopedia-cu-generic-nou-si-documentare-in-premiera-din-2018/

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2018

Odată cu ediţia 2.562, care va fi difuzată de TVR 1 pe 13 ianuarie, una dintre cele mai longevive emisiuni ale Televiziunii Române, Teleenciclopedia, vine cu noutăţi pentru telespectatori: un nou generic şi documentare de ultimă generaţie, cu grafică 3D şi filmări spectaculoase, producţii achiziţionate de la companii prestigioase.

Muzica este cea binecunoscută, iar fontul folosit este identic cu cel folosit pentru primul generic al emisiunii. Ca în fiecare sâmbătă, Teleenciclopedia este transmisă de TVR 1, de la 18.50, şi în reluare a doua zi, duminică, de la ora 07.00.

„Sunt imagini superbe, documentare fascinante pe care le-am ales pentru telespectatorii noştri. Filme care nu puteau să vină decât cu un nou pachet grafic, cel vechi fiind neschimbat de peste 15 de ani. Sperăm să surprindem plăcut! Îi invităm pe telespectatori să descifreze, în fiecare sâmbătă seară, o nouă pagină de Teleenciclopedie, în care vor găsi concentrată bogăţia inepuizabilă a naturii şi a creaţiei umane” – Oana Haşegan, producătorul emisiunii Teleenciclopedia.

Printre materialele în format HD, care beneficiază de grafică 3D şi filmări spectaculoase cu aparatură specifică de ultimă generaţie, telespectatorii vor putea urmări în premieră documentarele Smart Secrets (Secrete ale marilor pictori) şi Catedrala din Köln, de la ARTE, Dunărea, fluviul-regină, Muzeul de Istorie Naturală al Vienei şi minunata poveste a Cailor din deşertul Namib, de la ORF, o minunată călătorie în lumea jucăriilor – Despre jucării. Şi tot cu Teleenciclopedia vor călători prin pădurile Poloniei, pe urmele bizonilor şi, sub apele calde ale oceanelor, în lumea moluştelor, vor coborî în adâncurile vulcanilor şi vor descoperi hrana viitorului.

În seara zilei de sâmbătă, 22 mai 1965, la ora 20.00, telespectatorii au început să răsfoiască filele unui dicţionar enciclopedic pe micul ecran, care îşi datorează apariţia directorului de atunci al Televiziunii Române, Octavian Paler.

Primii producători ai emisiunii au fost Dumitru Udrescu şi Adolf Oprescu, cel care a ales şi emblematicul generic sonor: Momentul muzical pentru pian şi orchestră compus de Nicolae Kirculescu, interpretat de Orchestra Radiodifuziunii Române, sub bagheta lui Iosif Conta şi avându-l ca solist pe Dan Grigore, încă student.

Ceilalţi producători care şi-au legat, de-a lungul anilor, numele de Teleenciclopedia sunt: Toma Popescu, Ioan Ionel, Cornelia Rădulescu, Gabriela Nuţă, Oana Haşegan. Ei s-au străduit să ofere permanent exigentului public român subiecte variate, într-o formă lingvistică şi vizuală elegantă.

Consultanţi ştiinţifici prestigioşi au asigurat mereu corectitudinea informaţiilor: Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu, Ion Frunzetti, Andrei Pleşu, Octavian Paler, Harald Alexandrescu, între alţii.

Voci de neuitat au însufleţit miile de texte, devenind parte integrantă a „mărcii” Teleenciclopedia: Mariana Zaharescu, Adela Mărculescu, Irina Petrescu, Sanda Ţăranu, Ruxandra Sireteanu, Lucia Mureşan, Carmen Movileanu, Cristiana Bota, Florian Pittiş, Dinu Ianculescu, Ludovic Antal, Sorin Balaban, Ion Caramitru, Silviu Stănculescu, George Oancea, Traian Stănescu, Mircea Neacşa, Mihai-Gruia Sandu, Petru Mărgineanu.

La 51 de ani de la inaugurarea ei, sâmbătă, 24 octombrie 2016, la ora 18.50, TVR 1 a difuzat ediţia cu numărul 2.500 a Teleenciclopediei.

Actuala echipă care realizează emisiunea este formată din:

Redactori: Ioana Dimoftcahe, Oana Haşegan, Viviana Roşca

Montaj şi grafică: Dragoş Oproiu

Ilustraţie muzicală: Crina Bolboceanu

Post-procesare sunet: Victor Epure.

Foto: Teleenciclopedia – facebook

 

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.

06
/03
/23

Muzeul Național de Artă al României organizează în perioada 10- 20 martie o serie de tururi ghidate gratuite dedicate aniversării a 30 de ani de la aderarea României cu drepturi depline la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

03
/03
/23

Cu ocazia venirii primăverii, Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează expoziția de artă contemporană „Dream On” a artistei Mirela Trăistaru, al cărei curator este Excelența Sa, Prințul Șerban Dimitrie Sturdza. Vizitatorii vor putea admira picturi și desene, completate de o instalație video ce redă o parte din lumea Mirelei Trăistaru. „Dream On” va fi deschisă în perioada 02 martie - 28 mai 2023.

20
/02
/23

Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 22 februarie - 18 aprilie 2023, expoziția “Pursuit of Happiness”, reunind lucrări ale unuia dintre cei mai apreciați artiști ai noului val hiperrealist, pictorul de origine basarabeană Roman Tolici.

17
/02
/23

Dominic Fritz, Primarul Timișoarei, Comisarul European Adina Vălean, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timișoara și Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 au participat la o conferință de presă internațională care a marcat lansarea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

16
/02
/23

La un an de când Rusia a invadat Ucraina și a aruncat în aer stabilitatea din regiune, rețeaua EUNIC România și Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania invită publicul la o proiecție de film, urmată de o dezbatere despre rolul artei în procesarea traumei, respectiv în înțelegerea și fixarea realității.

14
/02
/23

Institutul Cultural Român din Budapesta celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși cu expoziția de etnosculptură „înainte de BRÂNCUȘI előtt”, solo -show M.C Donici. Evenimentul ”înainte de BRÂNCUȘI előtt” începe concomitent cu Deschiderea Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, program pe care ICR Budapesta îl susține și promovează în acest fel, pentru a amplifica interesul publicului budapestan.