Tenorul Mihai Irimia, invitat special pe scena ONB, în „Bărbierul din Sevilla”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tenorul-mihai-irimia-invitat-special-pe-scena-onb-in-barbierul-din-sevilla/

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 3 noiembrie, ora 18:30 spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini. Regia, scenografia, mişcare scenică, lighting design-ul porată semnătura italianului Matteo Mazzoni.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2019

Video mapping-ul a fost realizat de Fabio Massimo Iaquone și Luca Attilii, iar coregrafia de către Andrea Gavriliu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

Publicul spectator îl va putea urmări pe tenorul Mihai Irimia interpretând rolul Contelui Almaviva în calitate de invitat al primei scene lirice a țării.

Regizorul prezintă o propunere inedită de spectacol, care îmbină tradiţia teatrului de operă clasic italian cu tendinţele contemporane din lumea artelor spectacolului, o paralelă interesantă între epoci şi stiluri, între mediul în care au apărut personajele şi lumea contemporană, după cum însuși declară: „Mesajul producției, pe care eu aș vrea să-l lansez în România și în întreaga lume este că teatrul liric se poate face în mod diferit. Teatrul liric nu este acea lume închisă, cum e adesea în Italia. Tradiția noastră s-a dus mai departe și vreau să demonstrez cu această producție că se poate face un spectacol de operă absolut actual, absolut contemporan, prin decoruri și costume, folosind un alfabet de gesturi, unul actoricesc. Aș vrea ca persoanele din public să se recunoască pe ei înșiși pe scenă, așa cum se întâmpla când Verdi își scria operele, pentru ca publicul care vede spectacolul să vadă viciile și virtuțile propriei societăți. De aceea decorul prezintă o casă mare, unde trăiesc personajele, unde al nostru Bartolo se uită la Liga Campionilor, cum fac mulți bărbați, unde se prepară cina, prânzul, așa cum face și publicul nostrum, înainte și după spectacol, în viața de toate zilele. În operă protagonist este muzica, mai mult decât cuvântul, mai ales în ceea ce îl privește pe Rossini, care pune în muzică foarte multe accente. Pentru Bărbierul din Sevilla eu am construit regia după muzică.”

https://youtu.be/GK3pb-ZgNo8

(Video: Opera Națională București)

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc miercuri, 6 noiembrie, începând cu ora 18:30.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.