Tenorul Teodor Ilincăi debutează în Tosca la Festivalul Quincena Musical de la San Sebastian
https://www.ziarulmetropolis.ro/tenorul-teodor-ilincai-debuteaza-in-tosca-la-festivalul-quincena-musical-de-la-san-sebastian/

Teodor Ilincăi debutează joi, 13 august, in rolul lui Mario Cavardossi din opera Tosca de Giacomo Puccini in cadrul celei de-a 76-a ediţii a Festivalului Muzical de la San Sebastian-Donostia din Spania. Spectacolul, purtând semnatura regizorală a lui Paco Azorín, a avut premiera la Gran Teatre del Liceu in Barcelona in 2014.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2015

Teodor Ilincăi va evolua alături de Ainhoa Arteta (Floria Tosca), Roberto Frontali (Scarpia), David Lagares (Cesare Angelotti), Valeriano Lanchas (Il Sagrestano), Francisco Vas (Spoletta). Orchestra Simfonica Euskadi este dirijată de Miguel Ángel Gómez Martínez. Primul spectacol este programat pe 13 august și este urmat de încă o reprezentație pe 15 august 2015.

„Am primit propunerea de a debuta în rolul lui Mario Cavaradossi cu emoţie şi bucurie, fiind totodată conştient de dificultatea rolului şi responsabilitatea pe care mi-am asumat-o. Atmosfera repetiţiilor este foarte destinsă, am privilegiul de a avea colegi distinşi şi experimentaţi, un regizor şi un dirijor înclinaţi spre arta pucciniană, precum şi spre nevoile fiecărui solist. Dedic acest debut memoriei Maestrului Corneliu Fănăţeanu, cel care mi-a fost mentor şi prieten devotat.”, a declarat Teodor Ilincăi.

Debutul său internaţional a avut loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera MacBeth de G. Verdi. În luna martie a aceluiaşi an a debutat la Opera de Stat din Viena, cu rolul Ismaele din opera Nabucco a aceluiaşi G. Verdi, urmând debutul în La Bohème de G. Puccini pe scena operei din Timişoara şi mai apoi la Bucureşti şi Hannover. În luna decembrie îşi face debutul la Opera Regală din Londra cu aceeaşi La Bohème, în regia lui John Copley, unde obţine aprecierea publicului şi a criticii de specialitate.

Tot în anul 2009 îi sunt oferite două distincţii importante: Solistul anului, decernat în cadrul Galei Premiilor VIP şi Premiul Ludovic Spiess, oferit de Forumul Muzical Român, urmând ca în anul 2010 să fie onorat cu premiul In memoriam Iosif Sava pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural. În 2013 i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco. A fost invitat să participe în cadrul unor importante gale internaţionale cu scop caritabil, precum European Aid Organization for Children (München, 2009) şi AIDS Gala (Berlin, 2011).

A avut colaborări cu opere prestigioase precum Monte Carlo, Londra, Hamburg, Viena, Festivalul de Operă Peralada, Sevilla, Berlin, München, Dresden, Festivalul de Operă Macerata, Genova, Düsseldorf, Duisburg, Budapesta, Hannover, Paris, Toulouse, Strasbourg, Barcelona, Marseille, Lausanne, Menorca, Santiago de Chile, Frankfurt, Festivalul de operă Avenches, Madrid.

Proiectele de viitor includ producții de operă la Tokyo (Macbeth, în turneu cu Opera Regală din Londra), Viena (Madama Butterfly), Cardiff (Tosca), Berlin (La Bohème), Dresda (Cavaleria rusticana), Marseille (Madama Butterfly, Don Carlo), San Diego (Madama Butterfly), San Francisco (La Bohème) şi Toulouse (Faust).

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

16
/03
/16

Luni, 21 martie, de la ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

16
/03
/16

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitați speciali din Liban: apreciatul compozitor și interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME și SALMAN BAALBAKI - la percuție orientală.

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

Joshua Redman Trio deschide pe 24 martie seria concertelor Jazz Night Out 2016, organizate de Twin Arts.

15
/03
/16

Jean-Michel Jarre va susține un concert la Cluj-Napoca, pe 11 noiembrie, în cadrul turneului său mondial - "Electronica", potrivit paginii de Facebook a artistului. Turneul mondial "Electronica" începe pe 4 octombrie în Cardiff și include orașe precum Londra, Oslo, Stockholm, Viena și Paris.

13
/03
/16

Grand Cinema & More va difuza în exclusivitate, în România, „Queen: A Night in Bohemia”, concertul legendar care a avut loc în anul 1975 la Hammersmith Odeon în Londra, reintegrat în formatul de sunet 5.1.

12
/03
/16

 Campionul la patinaj Phillippe Candeloro va juca rolul vânătorului de vampiri Van Helsing în spectacolul DRACULA PE GHEAȚĂ prezentat de Teatrul pe Gheață din Sankt-Petersburg în premiera mondială pe 6 aprilie la Sala Palatului din București, și ulterior, pe 8 aprilie la Cluj-Napoca, Sala Polivalentă.

12
/03
/16

Două discuri, foarte deosebite între ele – fațete ale unei evidente iubiri față de muzică, pusă în slujba activismului social și de mediu (cazul albumului “Water” semnat de pianista franceză Hélène Grimaud) sau în slujba ludicului (cazul albumului “The Clarinotts” numit astfel chiar după ansamblul care l-a și înregistrat, cei trei membri, toți clarinetiști, ai familiei Ottensamer – Ernst, Daniel și Andreas).

09
/03
/16

Cu siguranţă, melomanii îşi amintesc cu placere de prezenţa violonistului David Grimal  şi a orchestrei sale Les Dissonances în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediţia 2015. Peste câteva zile, celebrul violinist revine pe scena Ateneului Român de astă dată cu o propunere  deosebit de ambiţioasă: Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian  Bach, în două concerte.

09
/03
/16

Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cel care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, va interpreta Fantasia-Appassionata în sol major, lucrare definitivată în 1860 de compozitorul și violonistul belgian Henri Vieuxtemps. Concertul va avea loc miercuri, 16 martie de la ora 19.00, la Sala Radio. Dirijor, Radu Postăvaru.