Teodor Ilincăi, starul Operei Regale Covent Garden, la ICR Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-ilincai-starul-operei-regale-covent-garden-la-icr-londra/

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

În 21 aprilie, sala de concerte a Institutului va găzdui o întâlnire cu celebrul tenor Teodor Ilincăi, în care muzica și conversația vor creiona un portret artistic al acestuia.

Interlocutorii săi vor fi regizoarea Amy Lane şi dirijorul şi pianistul Paul Wynne Griffiths, împreună cu care muzicianul român va explora subiecte precum importanța anilor de formare, primele succese, rolurile proeminente și, bineînțeles, colaborarea cu Opera Regală britanică.

Alături de Teodor Ilincăi, la eveniment va participa şi baritonul maghiar Gyula Nagy, membru al programului Jette Parker Young Artists al Operei Covent Garden. Cei doi vor interpreta mai multe fragmente din opera „Madama Butterfly”, printre care duetul Pinkerton-Sharpless, aria lui Pinkerton și „Addio fiorito asil”.

Reprezentaţiile cu „Madama Butterlfy” au loc la Opera Regală Covent Graden din Londra în perioada 13-25 aprilie, având-o în rolul principal pe soprana americană de origine portoricană Ana María Martínez, o obişnuită a marilor scene de operă ale lumii. Spectacolul este dirijat de italianul Renato Balsadonna, până de curând dirijor principal al Corurilor Operei Regale.  Teodor Ilincăi revine pe scena Operei Regale după două producţii cu „Boema”, în 2009 şi 2013, şi după un turneu în Japonia cu „Macbeth”, în anul 2015.

Teodor Ilincăi

În decembrie 2009, Teodor Ilincăi și-a făcut debutul la Opera Regală din Londra tot în „Boema”, în regia lui John Copley, atrăgând atât aprecierea publicului, cât şi a criticii de specialitate, precum și şansa de a debuta discografic, într-o înregistrare difuzată de Casa de Discuri Opus Arte, alături de Hibla Gerzmava (în rolul Mimi) și sub bagheta lui Andris Nelsons.

În 2013, i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco.

În martie 2016, lui Teodor Ilincăi i-a fost acordat de către Custodele Coroanei Române ASR Principesa Margareta Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, prin hotărârea Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Foto:  Teodor Ilincăi  – www.icr-london.co.uk

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.