That day of May 2020, improvizație video-performativă transmisă LIVE de pe acoperișul Teatrul Național Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/that-day-of-may-2020-improvizatie-video-performativa-transmisa-live-de-pe-acoperisul-teatrul-national-craiova/

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfăşurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit şi momentul în care actorii şi echipa Naţionalului îşi reiau activitatea şi pun primii paşi pe scenă, respectând toate măsurile de siguranţă impuse de actualele condiţii de funcţionare a instituţiilor de spectacol.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2020

Până când sălile de teatru vor fi din nou pline, Teatrul Național „Marin Sorescu” a inițiat VIDEOFONIA, cel mai nou program al instituției, care va aduce noi videoexperiențe teatrale.

Primul eveniment din cadrul acestui program este „That day of May 2020”, o improvizație video performativă transmisă în regim de live streaming sâmbătă, 6 iunie 2020, ora 20:00, de pe acoperișul teatrului. Evenimentul, unic în istoria Naționalului craiovean prin modalitatea de realizare și transmisie (one-shot) îmbină elemente din teatru, dans, și cinema și va putea fi urmărit, în direct, pe website-ul: https://tncms.ro/live.

11.05.2020. Luni. Doar o zi. Nimic special.
Sunt departe de casă. În izolare voluntară ca alte miliarde de oameni de pe această Planetă.
Azi m-am gândit la familia mea.
Ca să pot să povestesc despre mine, trebuie să povestesc cumva și despre ei.
Eu sunt o legătură între un trecut și un viitor.
La fel ca ziua de 11.05.2020.

That day of May 2020

un scenariu inspirat din mărturiile membrilor familiei actorului George Albert Costea: Silvia, Alice, Mery, Monica, Coralia, Bogdan, Gabriel, Doina, Roxana, Gheorghe

Concept și performance: George Albert Costea

Regia: Nicolae Constantin Tănase

DJ: Val Ciobanu

Director de imagine: Alexandru Matios

Coordonator livestream: Răzvan Ilinca

Nicolae Constantin Tănase este regizor de teatru și film. Primul sau scurt-metraj independent, “BLU”, i-a adus premiul “Cel mai bun Scurtmetraj Românesc” la TransilvaniaIFF 2012, iar în 2013, a primit premiul ”Tânăra Speranță” la Gala Premiilor GOPO. Lungmetrajul de debut “Lumea e a mea” a câștigat “Premiul pentru cel mai bun debut” în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF. La Karlovy Vary, în secțiunea ”East of West”, filmul a primit ”Mențiunea Specială a Juriului”, iar la Cottbus a primit anualul ”Discovery Award”. Al doilea lung-metraj a avut premiera la Praga în cadrul Prague IFF – Febio Fest.

Val Ciobanu – este un video-editor și DJ român care abordează stilurile muzicale breakbeat, dnb, dubstep, house, techno, cunoscut pentru activitatea intensă pe cele mai cunoscute scene de gen din București: Web, Studio Martin, Midi, Cool Cat, Frame, Underground, B52, Control, Expirat.

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

web: https://tncms.ro

facebook: https://www.facebook.com/tncms.oficial

instagram: https://www.instagram.com/teatrulnationalcraiova 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.