The Book Thief închide Festivalul de Film Istoric Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-book-thief-inchide-festivalul-de-film-istoric-rasnov/

Filmul „Hoţul de cărţi/ The Book Thief”, de Brian Percival, şi concertul The Flamenco Thief vor închide, duminică seară, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov. Ediţia din 2014 a festivalului a marcat împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi a 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2014

În acest weekend, organizatorii au pregătit pentru pasionaţii de istorie şi cinematografie producţii precum „Walesa: Man of Hope”, „Cyril şi Methodius”, „Barbara”, „Hoţul de cărţi/ The Book Thief”, concerte cu Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, Junetrip, The Flamenco Thief şi discuţii cu specialişti contemporani în istorie şi politologie.

Astfel, ziua de sâmbătă aduce o serie de documentare şi producţii româneşti şi străine: „Război pe calea undelor” (2007), „The Medal” (1980), „Central Europe Goes to Freedom” (2013) şi „Walesa: Man of Hope” (2013), acesta din urmă fiind proiectat în cetatea Râşnov după concertul trupei Celelalte Cuvinte, notează Mediafax.

Ultima zi a festivalThe Book Thief ului începe în cinematograful Amza Pellea, cu cele peste trei ore şi jumătate ale filmului „Lawrance al Arabiei” (1962), urmat de documentarele „Patrimoniul Roşiei Montane” şi „Roşia Montană”. La 18.00, formaţia Junetrip, din Cluj, va organiza un eveniment multimedia, cu proiecţii de fotografii şi improvizaţie live. Festivalul de Film Istoric Râşnov se încheie în cetate, de la 20.00, cu concertul „Shoot The Moon” al trupei britanice The Flamenco Thief şi cu proiecţia celebrului film „Hoţul de cărţi/ The Book Thief” (2013).

Expoziţiile speciale „Corneliu Coposu, un învingător”, „Transnistria: temniţa limbii române” şi „Centenarul Marelui Război 1914 – 1918” vor fi deschise şi în al doilea weekend al festivalului, pentru cei pasionaţi de istorie.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi în Cinematograful Amza Pellea. Organizatorii festivalului sunt primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.

Foto cu The Book Thief şi Festivalul de Film Istoric Râşnov – ffir.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.