The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble, în martie, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-gurdjieff-folk-instruments-ensemble-in-martie-la-bucuresti/

The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble, format din cei mai renumiţi interpreţi profesionişti de muzică instrumentală tradiţională din Armenia, va concerta la Sala Radio din Bucureşti pe 26 martie.

Un articol de Liliana Matei|9 ianuarie 2015

Ansamblul Gurdjieff a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

G.I. Gurdjieff s-a născut în orașul armean Kars, situat la granița Armeniei cu Turcia.
După anii de explorare cu grupul său “Căutătorii adevărului” a adus în Vest o învățătură necunoscută până atunci despre posibila dezvoltare spirituală a Omului, care poate fi urmată în conditiile vieții de zi cu zi. El a numit acea învățătură “A patra cale”.

Repertoriul său muzical are la bază muzica pe care a întâlnit-o în Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu și prin multe părți din Asia Centrală, India și nordul Africii. În aceste călătorii a fost adesea și martorul unor dansuri executate în timpul ritualurilor sacre din temple antice.

Marea majoritate a muzicii lui Gurdjieff a fost compusă între 1924 și 1927, în colaborare cu compozitorul și pianistul rus Thomas de Hartmann. Gurdjieff a dictat conținutul fiecărei melodii lui Thomas de Hartmann, unul dintre elevii săi, iar de Hartmann a reușit să le transcrie în partituri muzicale. Din această colaborare au rezultat in jur de 200 de piese și fragmente muzicale.

Până în prezent, compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America si Europa de Vest, în marea majoritate datorită transcripțiilor făcute de Thomas de Hartmann pentru pian. Dintre pianiștii care au interpretat piesele pentru pian enumerăm: Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Keith Jarett, Alessandra Celletti.

Pianistul și compozitorul Levon Eskenian a fondat ansamblul cu scopul de a crea aranjamente autentice etnografic pentru muzica compusă inițial pentru pian. Abordarea artistică a lui Eskenian merge astfel dincolo de partitura tipărită și sondează tradițiile muzicale cu care Gurdjieff s-a întâlnit în anii călătoriilor sale. Bucățile muzicale pe care Eskenian le-a selectat își au rădăcinile în folclorul și muzica spirituală armeană, greacă, arabă, kurdă, asiriană și caucaziană. Re-aranjamentele muzicale au fost făcute având în vedere păstrarea autenticitații lor, și astfel abordare compozitiilor lui Gurdjieff este facută din perspectiva sonorității bogate oferite de interpretarea cu instrumente muzicale autentice, tradiționale.

În 2011, binecunoscuta companie de înregistrări, ECM, a scos CD-ul “Music of Georges I. Gurdjieff”, iar după lansarea discului ansamblul a primit o mulțime de premii și recunoașteri din partea specialiștilor pentru interpretarea specială, și amintim aici Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Totodată, de la acea dată, Ansamblul Gurdjieff a susținut concerte în Europa, Asia, Australia incluzând prezența la festivaluri de prestigiu precum Wege Durch Das Land în Germania, Imago Dei în Austria, Stansern Musiktage în Elvetia, Fiestival în Belgia, Nostalgia Festival în Polonia și multe concerte susținute în locații de renume precum Biserica Frari din Veneția, Muzeul de Stat Pushkin din Moscova și altele.

În programul concertului de la Bucureşti, vor fi incluse piese compuse de G.I.Gurdjieff și câteva piese aparținând compozitorului şi etnomuzicologului armean Komitas Vardapet.

Ansamblul Gurdjieff este format din cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, care cântă la instrumente tradiționale precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak și dhol.

Ansamblul Gurdjieff este compus din:

Levon Eskenian – aranjamente muzicale si director artistic
Emmanuel Hovhannisyan – duduk
Avag Margaryan – blul
Armen Ayvazyan – kamancha
Aram Nikoghosyan – oud
Meri Vardanyan – kanon
Vladimir Papikyan – santur
Davit Avagyan – tar/saz
Mesrop Khalatyan – dap/dhol
Norayr Gapoyan – duduk

INFO

Bilete: Costul biletelor este de 30 lei, 50 lei, 80 lei in funcție de categorie, şi pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro

Informații suplimentare despre Ansamblu si reacții ale presei internaționale după concertele susţinute, găsiți în secțiunea “Eveniment” pe site-ul www.octava.ro

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.