The Land of the Enlightened, câştigătorul trofeului Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-land-of-the-enlightened-castigatorul-trofeului-anonimul/

Filmul „Tărâmul Iluminaţilor/ The Land of the Enlightened”, în regia lui Pieter-Jan De Pue, a primit Trofeul „Anonimul” la gala de închidere a festivalului ce a avut loc, la sfârşitul week-endului trecut, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Filmul a fost distins şi la Festivalul Sundance, cu Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2016

„Tărâmul Iluminaților/ The Land of the Enlightened” — o coproducție Belgia-Irlanda-Olanda—Germania-Afganistan — spune povestea unui grup de copii afgani din tribul Kuchi, care sapă după vechi mine sovietice și vând materialul explozibil altor copii.

La îmbinarea dintre documentar și ficțiune, filmul – distins şi la Festivalul Sundance, cu Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună imagine – este o explorare în imagini a unei țări chinuite de război.

Pieter-Jan De Pue a călătorit în Afganistan pentru perioade îndelungate de timp și a fotografiat țara și locuitorii săi pentru organizații precum Crucea Roșie și ONU.

Imaginile realizate de el au apărut în publicații, dar și în muzee, în expoziții de fotografie.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj străin a fost acordat filmului „Eden Hostel”, în regia lui Gonzaga Manso.

Park Chan-wook, premiat "pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale."

Park Chan-wook, premiat „pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.”

„Pentru mine, premiul publicului este cel mai grozav premiu pe care îl pot primi”, a spus Gonzaga Manso pe scena din Sfântu Gheorghe.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc i-a revenit filmului „O noapte în Tokoriki”, de Roxana Stroe.

Premiul a fost înmânat de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin. Acesta din urmă a apreciat evenimentul din Sfântu Gheorghe.

Este un festival care a început să arate într-adevăr valoarea acestei culturi importante — filmul. – Ivan Patzaichin

Festivalul „Anonimul” s-a desfășurat timp de o săptămână în Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Invitatul special al evenimentului de anul acesta a fost regizorul Park Chan-wook, care a primit, la deschiderea de luni, Trofeul „Anonimul” pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.

Foto: The Land of the Enlightened – cinemagia

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.