The Square / Piața, câştigătorul Trofeului Cinepolitica 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-square-piata-castigatorul-trofeului-cinepolitica-2014/

Trofeul Cinepolitica 2014 i-a fost acordat filmului Piaţa/ Al Midan/ The Square, în regia lui Jehane Noujaim, un documentar percutant despre protestele din Egipt.

Un articol de Petre Ivan|14 aprilie 2014

Nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, The Square a impresionat juriul prin „capacitatea de a descrie adecvat dinamica tipică a unei schimbări sociale care implică relația dintre mișcări colective și instituții, dar şi prin capacitatea de a interpreta evoluția unei transformări încă nefinalizate, dar dezirabile, din perspectiva inocentă, lipsită de compromisuri, a unui protagonist tânăr”.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a încheiat cu proiecția superproducției Înapoi în 1942/ Back to 1942, propunerea Chinei la Oscar, după șase zile în care câteva mii de spectatori au văzut filme la Cinema Studio, Cinema Union și Cinema Elvira Popescu. Gala de închidere a fost prezentată de directorul festivalului, Moscu Copel.

Premiul pentru Cel mai bun film politic i-a revenit peliculei Zgomot în cartier/ O Som ao Redor/ Neighbouring Sounds, în regia lui Kleber Mendonça Filho.

Mențiunea specială a juriului i-a fost oferită filmului Paradjanov, o biografie neconvențională a cineastului Sergei Paradjanov, regizată de Serge Avedikian și Olena Fetisova.

Cele peste 20 de filme din selecția Cinepolitica au fost proiectate, majoritatea, în premieră în România, iar multe dintre ele nu vor ajunge în sălile de cinema. Câteva mii de spectatori au asistat la proiecțiile și dezbaterile Cinepolitica.

The Square

De la masterclass-ul lui Cristian Tudor Popescu despre „Putere și Adevăr în cinematografia românească” s-a plecat la miezul nopții, după trei ore de discuții, iar la întâlnirea cu Adelin Petrișor și poveștile lui despre Coreea de Nord, sala Elvira Popescu a fost arhiplină.

Juriul a fost format din artiştii israelieni, stabiliţi în Belgia, Effi şi Amir, directorul de festival şi expertul în sociologie vizuală Antonio Casciaro, din Italia, și jurnalistul şi analistul politic Bogdan Ficeac.

Foto cu The Square şi Cristian Tudor Popescu – Cinemagia 2014 şi Alexandra Pandrea

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.