Thierry Fremaux – invitat special de la Cannes în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/thierry-fremaux-invitat-special-de-la-cannes-in-bucuresti/

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediţie, în 2010.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediție, în 2010.

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide astăzi, simultan, la Cinema Studio (20.00) și CinemaPRO (20.45), cu filmul premiat pentru regie la Cannes, Heli, în prezența cineastului mexican Amat Escalante.

Regizorul va răspunde întrebărilor publicului la finalul celor două proiecții de gală și se va întâlni cu jurnaliștii, urmând ca luni, de la 10.30, la Sala de cinema a UNATC, să susțină un masterclass cu intrare liberă, moderat de redactorul-șef al revistei „Sight & Sound”, Nick James.

Invitaților speciali anunțați deja – regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire și Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat și criticul de film Nick James – li se alătură Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Acesta revine la București după ce, în 2010, a lansat Les Films de Cannes à Bucarest împreună cu regizorul Cristian Mungiu.

Thierry Fremaux, un personaj important al cinematografiei

Din 2001, Thierry Fremaux semnează selecția și gestionează cel mai important festival de film din lume, lucrând îndeaproape cu marii cineaşti și producători. În 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei.

Citiţi şi: Cannes-ul se mută pentru o săptămână la Bucureşti

Thierry Fremaux este, totodată, directorul Institutului Lumière din Lyon și organizatorul Festivalului Lumière. În timpul mandatului său, numeroase producții românești au fost selecționate sau premiate la Festivalul de la Cannes. Thierry Fremaux va fi prezent sâmbătă, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, la proiecția specială a filmului J’enrage de son absence, alături de actrița și regizoarea Sandrine Bonnaire.

Thierry Fremaux

Thierry Fremaux va fi prezent la Les Films de Cannes à Bucarest

În paralel cu producțiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectați cineaști francezi, în cadrul Retrospectivei Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică și de public, vor fi proiectate la București.

Vineri, de la 16.30, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele mai atipice și mai frumoase biopic-uri realizate vreodată, Van Gogh. La finalul proiecției, partenera de viață a lui Maurice Pialat, producătoarea Sylvie Pialat, va răspunde întrebărilor publicului.

Seara, de la 20.00, Sylvie Pialat va fi prezentă și la proiecția specială Sous le soleil de Satan, filmul premiat cu Palme d’Or în 1987, cu Gérard Depardieu și Sandrine Bonnaire. Momentul urcării pe scenă a lui Maurice Pialat a devenit celebru după ce, fluierat de câțiva jurnaliști nemulțumiți, acesta a declarat: „Dacă voi nu mă iubiți, pot să vă spun că nici eu nu vă iubesc”.

Prima proiecție de la această ediție va fi cea a scurtmetrajelor de Cannes, la Cinema Studio, de la 15.00: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation), O umbră de nor, de Radu Jude, și Swimmer, de Lynne Ramsay – ambele selecționate în Quinzaine des Réalisateurs.

Regizorul Radu Jude va fi prezent la proiecție și va sta de vorbă cu spectorii. Intrarea este liberă la scurtmetraje, dar și la The Sugarland Express (15.30, Elvira Popescu), unul dintre cele trei filme de Steven Spielberg din festival și singurul premiat la Cannes din cariera sa, pentru scenariu.

De la ora 16.30, la CinemaPRO, spectatorii pot vedea și noul film al Sofiei Coppola, The Bling Ring/ Hoții de celebritate, despre un grup de adolescenţi care jefuiesc casele vedetelor de la Hollywood, fascinaţi de celebritate. Iar de la 18.30, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, ultra-violentul Only God Forgives (r. Nicolas Winding Refn), continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling pe afiș, va putea fi vizionat în premieră în România, la CinemaPRO.

Un eveniment special va fi și proiecția lui Manuscripts don’t Burn, de vineri, ora 17.30, la Cinema Elvira Popescu. Filmul lui Mohammad Rasoulof, distins cu Premiul criticii în secțiunea Un Certain Regard, a fost turnat în secret în Iran și nu conține generic, pentru a nu-i pune în pericol pe cei care au lucrat la el.

Filmul este inspirat de evenimente reale petrecute între 1988 și 1998, când regimul a pus la cale uciderea câtorva zeci de intelectuali și activiști politici care se opuneau Republicii Islamiste și legii sharia. Înaintea proiecției, fotograful Cristian Movilă va povesti despre perioada petrecută în Iran și va prezenta câteva dintre fotografiile realizate acolo.

Info:

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe.

Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.

Foto credit: Thierry Fremaux

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.