Tiberiu Soare aduce „Spărgătorul de nuci“ la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-aduce-spargatorul-de-nuci-la-sala-radio/

Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Tiberiu Soare îi va ajuta pe toţi cei care nu au uitat să viseze să pornească în călătoria imaginară alături de Clara şi prinţul fermecat în tărâmul magic al dulciurilor.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Vineri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Tiberiu Soare îi va ajuta pe toţi cei care nu au uitat să viseze să pornească în călătoria imaginară alături de Clara şi de prinţul fermecat, în tărâmul magic al dulciurilor. 

Cel mai drag balet din toate timpurile pentru „copiii“ de toate vârstele, titlul care ţine capul de afiş al marilor teatre din întreaga lume la fiecare final de an: Spărgătorul de nuci, nemuritoarea poveste de Crăciun purtată în paşi de dans, transpusă în balet pe gheaţă, film artistic, desen animat, carte ilustrată, nu putea lipsi nici în acest an din sărbătorile noastre!

Dacă creaţia celebrului compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski este un „evergreen” al muzicii clasice, suita din actul II-lea –  Dans spaniol, Dans arab, Dans chinez, Valsul florilor ş.a. – este cea mai cunoscută şi apreciată parte a baletului. Magia poveştii va prinde viaţă prin Orchestra Națională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, un extrem de rafinat cunoscător al muzicii de balet.

Citiți și: Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“ 

„Muzica baletului «Spărgătorul de Nuci» este o invitaţie de a vedea lumea altfel: ca pe un tărâm mult mai vast decât am fi crezut, populat de niște uriaşi binevoitori din a căror limbă înţelegem mai puțin de jumătate; un loc în care sensurile cuvintelor «magic» şi «banal» sunt complet inversate şi unde jucăriile au suflet şi personalitate. Este invitaţia de a vedea lumea prin ochii copilului care am fost cândva“ – a mărturisit Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, despre partitura pe care o va dirija.

Tiberiu Soare

Orchestra Radio va fi dirijată de Tiberiu Soare

Tot în programul serii veţi asculta o lucrare deosebită, în primă audiţie absolută: „Febra” – Triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel şi orchestră, partitură definitivată chiar în acest an, semnată de Dan Dediu, prolific compozitor român, cunoscut publicului larg şi datorită operei sale „O scrisoare pierdută” (montate recent la Opera Naţională Bucureşti).

Trei dintre cei mai mari muzicieni români ai momentului îşi vor da concursul: flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, singurul posesor român al unui flaut din aur de 18k, protagonist al turneului naţional „Flautul de aur”; Emil Vișenescu – clarinet, deţinător al unui număr mare de premii şi cu variate participări la festivaluri şi violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut publicului şi graţie turneelor sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place…BRAHMS?”.

Cea de-a treia lucrare a serii va fi Uvertura operei Răpirea din Serai, creaţie pe care Mozart a dedicat-o căsătoriei sale cu tânăra Constanze.

Foto credit: Virgil Oprina, Orchestrele și Corurile Radio, Tiberiu Soare

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio