TIFF 2014 – Best of. Povești multi-premiate în Supernova și What’s Up, Doc?
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-best-of-povesti-multi-premiate-in-supernova-si-whats-up-doc/

Un „best of” al filmelor de ficţiune şi documentarelor care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an îi va încânta pe spectatorii TIFF, ca la fiecare ediţie, în două dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului: Supernova şi What’s Up, Doc?/ Ce se întâmplă, documentarule?

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2014

TIFF 2014 / Circa 50 de titluri multi-premiate intră în selecția semnată de directorul artistic Mihai Chirilov, titluri proiectate la Cannes, Berlin, Veneția, Toronto sau San Sebastian și așteptate de cinefilii din lumea întreagă.

34 de filme numără colecția de neratat din Supernova, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

În afara câștigătorului Ursului de Aur, Black Coal, Thin Ice, deja anunțat, de la Berlinală vin Stations of the Cross, al lui Dietrich Brüggemann, o excelentă comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor și a Internetului, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu;

The Beloved Sisters, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller; The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared, neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt;

20000 Days on Earth still

20.000 Days on Earth

The Kidnapping of Michel Houellebecq, un film neconvențional despre scurta dispariție a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul; sau Love is Strange, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de același sex.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecția lui Yves Saint Laurent, un film despre viața și cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj. De neratat este și noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes și recompensat cu un Premiu César pentru regie – Venus in Fur, cu Emmanuelle Seigner și Mathieu Amalric.

Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, „Spuma zilelor”, TIFF le rezervă o surpriză: premiera ecranizării Mood Indigo, în regia lui Michel Gondry. E o explorare inventivă a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou și Romain Duris pe afiș, distinsă cu Premiul César pentru scenografie.

Venus in Fur still

Venus in Fur

Filme unul și unul se regăsesc și pe lista What’s Up, Doc?, secțiune prezentată de HBO și selecționată de scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu. 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri, îi vor purta pe cinefili prin viețile unor personaje de neuitat.

Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului 20.000 Days on Earth, prezentat anul acesta la Berlin și la Sundance, unde a câștigat premiile pentru regie și montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în The Trials of Muhammad Ali, un documentar cu imagini de arhivă și interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

În Fuoristrada, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătorește cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă și s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul Julia, adus de la Veneția.

Foto cu filme de la TIFF 2014 – http://tiff.ro

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).