TIFF 2015 – Drame întunecate, parodii SF şi filme-şoc la ediţia din acest an a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-drame-intunecate-parodii-sf-si-filme-soc-la-editia-din-acest-an-a-festivalului/

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va aduce pe marile ecrane o serie de producţii cinematografice neaşteptate. Aşadar, mai multe drame psihologice, producţii horro şi thriller, dar şi filme poliţiste vor fi proiectate în secţiunile „Umbre”/”Shadows” şi „Fără limită”/”No Limit”.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2015

Răzbunări, drame psihologice, parodii SF şi abordări neaşteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului poliţist se regăsesc şi anul acesta în cele mai „întunecate” secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): „Umbre”/„Shadows” şi „Fără limită”/„No Limit”.

Pentru prima dată, poveştile din „Umbre-Scurtmetraj”/„Shadows Shorts” nu vor mai rula înaintea filmelor din competiţie, ci în calupuri separate. Spectatorii vor putea urmări 12 producţii selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”.

Vor rula, printre altele, „Pădurea neagră”/„El bosque negro”, „Copilul vădit”/„The Obvious Child”, „Accidentul”/„Broken Night”, „Secerătoarea”/„Autumn Harvest” şi „Stomacul”/„The Stomach”.

În „Umbre-Lungmetraj”, printre filmele selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov se află „Haemoo” (r. Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Pelicula  „transformă o tragedie reală într-un comentariu asupra inegalităţii sociale şi a costului supravieţuirii”, scria Variety.

Din Japonia vine, în premieră internaţională, o dramă cu accente horror, „Canalul răzbunării”/„The Revenge Channel” (r. Hisatake Kikkawa), în care o reuniune de clasă conduce la violenţe extreme, atunci când trei prietene decid să îi pedepsească pe cei care le-au agresat în timpul şcolii.

Darkness on the Edge of Town

Darkness on the Edge of Town

În „Întuneric la marginea oraşului”/„Darkness on the Edge of Town”, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neaşteptate inclusiv pentru protagonişti, atunci când o adolescentă promite să răzbune moartea surorii sale mai mari.

O poveste infuzată de crimă este şi cea a romancierului Eric Cherrière, care păşeşte pentru prima dată în spatele camerei pentru „Cruzime”/„Cruel”, o fascinantă dramă noir ce sondează motivaţiile unui criminal în serie.

De la Berlinală vine „Sibylle” (r. Michael Krummenacher), un thriller psihologic în care viaţa unei arhitecte este transformată tumultuos şi imprevizibil atunci când devine martora unui accident, în timpul unei vacanţe.

Tot din Germania, horror-ul romantic „În căutarea iubirii adevărate”/„True Love Ways” (r. Mathieu Seiler) face tranziţia de la un portret intim al unui cuplu în impas la o macabră cursă de-a şoarecele şi pisica.

Lista filmelor „întunecate” sau neconvenţionale de la TIFF e întregită de ultimele confirmări din secţiunea „Fără limită”/„No Limit”. „Navajazo” (r. Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno

The Chambermaid Lynn

The Chambermaid Lynn

2014, este un melanj de documentar şi ficţiune distopică, în care personajele supravieţuiesc într-un mediu ostil, la graniţa dintre SUA şi Mexic, „Dyke Hard” – o parodie muzicală SF despre o trupă rock de lesbiene, prezentată şi în TIFF Campus, iar „German Angst”, un omnibus şocant în trei părţi, cu poveşti despre dragoste, sex şi moarte într-un Berlin mistic.

Camerista Lynn”/„The Chambermaid Lynn” este o fabulă modernă despre fetişism în care protagonistele sunt un duo insolit: o menajeră obsesiv-compulsivă şi o lucrătoare sexuală dominatoare şi androgină.

În „Supernova”, va rula câştigătorul celui mai recent Leu de Aur de la Veneţia, noul film al lui Roy Andersson – „Un porumbel cugetând pe o ramură”/„A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”.

În aceeaşi secţiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold şi Alexei Gherman Jr. Distribuit în România de Macondo, „Phoenix”, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris împreună cu Harun Farocki, este povestea unei cântărrţe evreice care a supravieţuit Holocaustului, dar a rămas desfigurată. Drama lui Gherman, „Sub nori electrici”/„Under Electric Clouds”, aruncă o privire la Rusia anului 2017, la o sută de ani după revoluţia care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 14-a, se desfăşoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro/en

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]