TIFF 2017. Buster Keaton, animații din anii ’50 și indie britanic
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2017-buster-keaton-animatii-din-anii-50-si-indie-britanic/

Britanicii de la Public Service Broadcasting şi show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton şi animaţii din anii 30-50, concerte în spaţii inedite – Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 şi 11 iunie 2017, cu o selecţie puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2017

Biletele pot fi cumpărate în avans, în perioada următoare, pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.

Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, de la 12.00 (pentru copii) și 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, un eveniment special o va readuce la Cluj, la doi ani după Tabu, pe Christine Ott, cu cine-concertul Lotte, mon amour.

TIFF 2017

Public Service Broadcasting

Sedusă de farmecul unic al capodoperelor animate ale lui Lotte Reiniger (1899 – 1981), unul dintre pionerii animației cu siluete, Christine Ott a compus muzică originală care să redea magia acestor povești.

Artista franceză, care a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen sau Noir Désir, va fi acompaniată de Anne-Irène Kempf la alto și percuție. Bilete, aici.

„N-o să mai ai nevoie de nici o altă trupă, niciodată”, scrie Esquire despre duo-ul multi-instrumental britanic Public Service Broadcasting, care vine la TIFF cu un concert de neratat. Un mix fascinant de indie, electro și infuzii de pop cu mostre audio din arhivele publice și materiale de propagandă, muzica celor de la PSB va fi însoțită de un show vizual spectaculos. Pe fundal vor rula imagini din arhivele SUA și ale URSS din perioada 1957 – 1972, din timpul cursei pentru cucerirea spațiului.

Conceptul a fost lansat odată cu albumul The Space Race (2015), primit excelent de marile publicații și care i-a adus trupei concerte pe toate continentele. Concertul va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete, aici.

Charlie Cunningham

Charlie Cunningham

Una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926), va fi însoțit la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle. Format în 2008 de Romain Bercé și frații Sylvain și Mathieu Lemaire (chitară, saxofon, baterie), trio-ul propune o energie rock pentru un western antrenant, în care cascadoriile spectaculoase ale lui Buster Keaton te țin cu sufletul la gură.

The General/ Le Mécano du général a fost inclus în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile de revista Sight & Sound. Cine-concertul este programat luni, 5 iunie, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenților. Bilete, aici.

Evenimente aparte la TIFF vor serile de concerte în biserici din Cluj. Pe 6 iunie, Jozef van Wissem, muzician și compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile

Jozef Van Wissem by Renaud Monfourny

Jozef Van Wissem by Renaud Monfourny

compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award 2016.

Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții”, scrie The New York Times. A susținut peste 800 de concerte solo la lăută în întreaga lume, a înregistrat sau cântat live cu Jarmusch, Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică și poetică l-au propulsat printre cei mai valoroși muzicieni contemporani. Bilete, aici.

Pe 8 iunie, Charlie Cunningham, una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, va încânta publicul TIFF cu melodii de pe noul album, Lines. Muzica sa este un mix de sensibilități folk cu pop și accente flamenco, împrumutate din cultura spaniolă după doi ani petrecuți la Sevilia.

După trei single-uri de succes, care i-au adus titlul de „Bloggers Choice for 2014” al Radio 1 (BBC), și-a lansat anul acesta primul album, Lines, pe care publicația Clash l-a decretat „un debut sclipitor”. „O bijuterie a folk-ului britanic”, apreciază Rolling Stone. Bilete, aici.

Detaliile despre locațiile celor două concerte vor fi anunțate în curând pe www.tiff.ro.

Biletele pot fi cumpărate în avans, în perioada următoare, pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.

Foto: TIFF 2017 –  www.tiff.ro

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.