TIFF Sibiu revine: peste 30 de filme și invitați speciali, între 5 și 8 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-sibiu-revine-peste-30-de-filme-si-invitati-speciali-intre-5-si-8-august/

Pentru al 15-lea an, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu între 5 şi 8 august. Timp de patru zile, la Sibiu vor fi proiectate câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, cu invitaţi speciali: programul include peste 30 de producţii, unele proaspăt premiate la TIFF 2021, precum şi premiere româneşti în prezenţa echipelor.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Proiecțiile vor avea loc în Piața Mică, Muzeul Național în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Sibiu (ultimul etaj) și la Cine Gold, cu respectarea măsurilor de siguranță aflate în vigoare.

În prima zi de festival, joi, 5 august, la Muzeul Național în aer liber Astra, sibienii vor putea urmări în premieră, alături de echipa filmului, documentarul România Sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), cel mai iubit film românesc de la TIFF 2021, unde a obținut Premiul Publicului. Inițiat în urmă cu 10 ani, România Sălbatică este cel mai amplu proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România. Tot joi, 5 august, în prezența echipei, va fi proiectat și filmul Asta-i viața / La vida era eso (r. David Martín de los Santos, cu Florin Piersic Jr.), în Piața Mică. O poveste emoționantă despre întâlnirea dintre două femei din generații diferite.

În selecția TIFF Sibiu se regăsesc și cele mai așteptate filme românești ale anului. Joi, 5 august, Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu), desemnat Cel mai bun film românesc (lungmetraj) la TIFF 2021, va fi proiectat la Cine Gold, în timp ce thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), distins cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, rulează în prezența realizatorilor vineri, 6 august, tot la Cine Gold.

Sâmbătă, 7 august, cei aflați în Sibiu au ocazia să urmărească în proiecție specială, avându-i ca invitați pe realizatori, producțiile Tata mută munții, cel de-al doilea film de lungmetraj semnat de Daniel Sandu, cunoscut pentru Un pas în urma serafimilor, #Dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), considerat Cel mai bun film românesc de debut la TIFF 2021, precum și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă), un remake românesc de succes al comediei-fenomen Perfetti Sconosciuti.

Filmul care a deschis oficial ediția 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, Annette (r. Leos Carax), ajunge în premieră la Sibiu, în două proiecții de festival: vineri, 6 august, în Parcarea supraterană Promenada Sibiu și sâmbătă, 7 august, la Cine Gold.

Tot din selecția Festivalului de Film de la Cannes (2021, Quinzaine des Realisateurs) este și Întregalde (r. Radu Muntean), o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozității. Filmul va putea fi văzut duminică, 8 august, în Parcarea supraterană Promenada Mall. La eveniment va fi prezent regizorul filmului, Radu Muntean.

Începând de vineri, 6 august, până duminică, 8 august, la Cine Gold vor avea loc proiecții pentru copii și adolescenți, în cadrul programului EducaTIFF. Selecția cuprinde: animația fantasy Nahuel și cartea magică (r. German Acuna), Mami / Petite Maman (r. Céline Sciamma), o poveste cuceritoare nominalizată la Ursul de Aur de la Berlinale 2021 și Blană bombă (r. Claudiu Mitcu), un film-documentar despre parcursul muzical al celor patru băieți din trupa Blană Bombă.

Bilete disponibile pe tiff.eventbook.ro.

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Mică și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă, în baza rezervării unui bilet cu valoare 0.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.