Timisoara a intrat oficial in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii în anul 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-a-intrat-oficial-in-cursa-pentru-titlul-de-capitala-europeana-a-culturii-in-anul-2021/

Municipiul Timişoara a intrat oficial, joi seară, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.   J oi seară, în […]

Un articol de Andrada Văsii|21 decembrie 2012

Municipiul Timişoara a intrat oficial, joi seară, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunţul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanţa zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.

 

J

oi seară, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara, a fost semnată într-un cadru festiv Carta Timişoarei, de susţinere a municipiului pentru a deveni, în anul 2021, Capitală Europeană a Culturii.

Carta a fost semnată de primarul Nicolae Robu, precum şi de invitaţi la eveniment, printre care consuli, primari din regiune, din ţară şi din străinătate.

„În 20 decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un act de curaj care a dus la pierderea unui număr important de vieţi omeneşti. Sărbătorim, azi (joi – n.r.), acea victorie şi în egală măsură comemorăm pierderile a ceea ce a însemnat acea victorie. Nu întâmplător am ales această zi pentru ca Timişoara să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Gândim această candidatură într-o manieră complexă. Credem că Timişoara trebuie să fie Capitală Culturală, dar nu pentru a se reprezenta pe ea însăşi, ci pentru a reprezenta judeţul Timiş şi regiunea de vest, din care face parte. Azi avem invitaţi din Timişoara, din judeţul Timiş şi din regiunea de vest, dar avem şi invitaţi din Europa largă. Dorim ca prin această înţelegere a candidaturii să ne manifestăm ca atare în 2021, când sperăm că vom fi Capitală Culturală Europeană. Timişoara este un oraş aparte, care are ca şi caracteristică multiculturalitatea. Timişoara este un centru universitar puternic, are cele mai importante instituţii culturale, la care aş adăuga performanţele în plan economic. Pentru toatre acestea, Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii”, a spus, în discursul său, Nicolae Robu.

 

Momentul semnării Cartei Timişoarei a fost urmat de o gală care a avut loc la Opera Română din Timişoara. Au evoluat pe aceeaşi scenă, în premieră mondială, Mike Stern şi Trilok Gurtu, într-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi: „Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”.

Totodată, de la ora 19.00, în Piaţa Operei din Timişoara, legendara formaţie Phoenix a susţinut un concert aniversar, trupa împlinind cinci decenii de existenţă.

Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

 

 

Sursa: Mediafax

02
/10
/23

Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în colaborare cu V&A din Londra, în perioada 29 septembrie - 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, în cadrul Art Safari Stars Edition.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.