Sabina Baciu, director Culmea: „Am văzut copii super informați cu ce se întâmplă la nivel global pe teme de mediu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/sabina-baciu-director-culmea-am-vazut-copii-super-informati-cu-ce-se-intampla-la-nivel-global-pe-teme-de-mediu/

Sabina Baciu, directorul festivalului „CULMEA: Film şi educaţie de mediu“, desfăşurat între 6 şi 10 septembrie la Braşov, vorbeşte despre provocările pe care le-a întâmpinat în organizarea primei ediţii a unui eveniment care deja a avut un impact sănătos în cadrul comunităţii tinere din oraş.

Un articol de Dan Boicea|29 septembrie 2023

Sabina, tu ai experiența organizării unor evenimente importante în București, precum Marele Picnic ShortsUP. Cum a fost experiența organizării primei ediții CULMEA la Brașov? 

Am avut noroc să am pe Mara Oprișiu, manager cultural și director de producție CULMEA, ca partener de implementare, căci a știut cum să organizeze lucrurile astfel încât festivalul să se întâmple și să avem ocazia să testăm spații, ore și formate diferite.

La nivel de oraș a fost grozav că toată lumea practic se știe cu toată lumea și multe lucruri se rezolvă cu un telefon și un drum de 10 minute. În același timp spațiile sunt limitate iar mare parte din infrastructură este uzată, amenajarea spațiilor culturale este învechită și sunt mult mai puține hub-uri sau centre independente care să găzduiască proiecte culturale.

Asta însă mă entuziasmează, căci o văd ca pe o mare oportunitate, și m-aș bucura să contribui la dezvoltarea sectorului cultural din oraș, mai ales că am găsit aici oameni extrem de mișto, deschiși și dornici să facem proiecte împreună! Ce îți poți dori mai mult, ca manager cultural?

Cum ți-a venit ideea organizării unui festival de film pe teme de mediu la Brașov? Cum a fost primit de publicul din oraș?

În septembrie 2022 m-am mutat la Brașov, cu partenerul meu și băiețelul nostru de 2 ani. Îmi doream de mult mutarea, mai ales că simțeam de ceva timp că nu mai îmi găsesc locul în București, nici personal, nici profesional. Brașovul era orașul care promitea o experiență mai plăcută de părinte de copil mic, plimbări prin pădurea aflată la doi pași și o comunitate de oameni super faini, care ne-au primit cu brațele deschise.

Așa că după ce am descărcat cele două camioane cu mobilă, cărți și jucării am zis: ok, și acum ce fac? Mai ales că se termina ”concediul de maternitate” și eram deja într-un proces de regândire a profesiei mele iar tema crizei climatice mă super interesa. După ce am lansat www.noua.info am știut că vreau să fac mult mai multe în direcția aceasta și am creat un brainstorming dream team cu Raluca Bugnar, Alexandra Safriuc și Mara Oprișiu. Și așa s-a născut ideea unui festival de film pentru copii pe teme de mediu.

Ce te-a convins că acest gen de filme are un public?

O groază de studii atrag atenția asupra faptului că tinerii sunt foarte interesați de subiectele climatice dar nu au contexte de discuții și dezbateri. Iar propria mea experiență ca proaspăt părinte mi-a relevat necesitatea unor formate cât mai prietenoase și profesioniste în care să fiu ghidată să abordez aceste subiecte cu proprii copii.

Știam cât de valoroase pot fi experiențele culturale precum proiecțiile de film, care ghidate de un mediator cu experiență, așa cum este Raluca Bugnar, pot funcționa ca adevărate ferestre către lume și exerciții de empatie.

În plus, un festival de film pentru copii și tineri pe teme de mediu atinge două obiective: educația cinematografică și educația de mediu, de care avem mare nevoie la nivel de țară.

Ce categorii de public ați atras anul acesta la festival? 

Copiii de vârstă preșcolară, care au fost însoțiți de părinți, au fost printre cei mai curioși și deschiși să vizioneze selecția de scurtmetraje dedicată, să pună întrebări și să participe la discuții. Am descoperit familii atente și interesate să își expună copiii la experiențe artistice diverse și care vor să îi susțină în a fi cât mai responsabili și proactivi în ceea ce privește mediul.

La categoria 6-12 ani am văzut copii super informați cu ce se întâmplă la nivel global, convinși că e nevoie de educație și schimbare la nivel de societate, și care nu au nevoie decât să aibă un context de ascultare activă și de încredere în propriile forțe. Îmi doresc mult ca festivalul CULMEA să devină acest context.

Pentru adolescenți îmi este clar că este foarte greu să ajungem la ei, la vârstele de 16-18 ani au alte interese. 

Ce planuri aveți pentru următoarea ediție CULMEA?

În primul rând, să continuăm festivalul cu a doua ediție! Ne-am dori să aducem cât mai multe filme de festival pentru copii și tineri, să avem conversații cât mai relevante pentru și alături de public și să recreăm acest context de discuție, imaginație și acțiune de care noua generație are nevoie!

Ne-am propus și să atragem cadrele didactice astfel încât proiecțiile să ajungă la cât mai mulți copii și să găsim un spațiu CULMEA care să ne găzduiască pe o perioadă mai lungă de timp.



25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.