Timișoara, capitala artelor spectacolului. Urmează ”zburătorii” / FEST – FDR2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-capitala-artelor-spectacolului-urmeaza-zburatorii-fest-fdr2014/

Mai sunt două săptămâni până când a doua parte a FEST – FDR2014 (Festivalul European al Spectacolului Timişoara –Festival al Dramaturgiei Româneşti) va începe la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2014

Opt zile, din 10 până în 17 iunie, și optsprezece evenimente spectaculoase, cu adevărat ieșite din comun. Trupe de teatru din Europa aduc la Timișoara actori ”zburători”, protagoniști ai unor show-uri monumentale, care vor putea fi văzute GRATUIT în Piața Victoriei, la FEST-FDR2014

Vor fi spectacole în care acțiunea, desprinsă parcă din alte dimensiuni, se va întâmpla mult deasupra capetelor spectatorilor. Pe scurt, urmează spectacole de neratat.

Timișoara și-a consolidat, de la mijlocul lui mai, poziția de capitală a artelor spectacolelor, primele cinci zile ale FEST-FDR2014 aducând în orașul de pe Bega peste 150 de artiști și oameni ai scenei, 15 reprezentații din cele mai diverse, probleme stringente ale realității abordate creativ, din perspective multiple, săli pline și public entuziast.

Ceea ce urmează continuă în același trend. În luna iunie, Teatrul Național din Timișoara este gazda a 18 evenimente de mare anvergură. Este vorba de șase spectacole pe care publicul le va putea viziona în Piața Victoriei.

Adam Bogdan Ulro

Adam Bogdan Ulro

Do Do Land (miercuri, 11.06 și joi, 12.06, ora 22) este o producție a companiei Grupo Puja! din Spania, o transpunere după Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll);

Lazurd (sâmbătă, 14.06 și duminică 15.06, ora 22,00), un spectacol al Companiei Senza Tmpo, Spania, o splendidă poveste muzicală a rătăcitorilor Mediteranei; Geografia Inutil de Peca Ștefan (luni, 16.06, ora 17,00) un spectacol al Erro Grupo din Brazilia, un spectacol comic și colorat despre oameni, locuri, clădiri și alte locuri comune;

Nu în ultimul rând Ulro (luni, 16.06, ora 22,00), o producție a Teatr Snow, Polonia, un spectacol nocturn, cu efecte spectaculoase de lumină și atmosferă science fiction.

Tot în seria cadourilor FEST-FDR2014 se înscriu și cele două concerte programate în Parcul Civic, lângă Sala 2:

Ze Murnau (vineri, 13.06, ora 22,00) și Exit Oz (marți, 17.06, ora 22,00).

Dincolo de teatrul de stradă, FEST-FDR2014 însumează spectacole și concerte indoor și care aduc în fața publicului nume sonore din țară și din străinătate.

FEST-FDR2014 promite un regal de teatru-dans (garantat de nume ca Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu și, din noul val, Andrea Gavriliu), un nou concert susținut de Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra și nume-surpriză, cum ar fi Peter Stein, una dintre cele mai mari voci ale regiei europene ale secolului, sau celebrul creator de modă și – iată – de costum de teatru Christian Lacroix, artiști prezenți în FEST-FDR2014 prin spectacole susținute de două dintre cele mai importante teatre europene, perspectiva asupra ediției 2014 a FEST-FDR  este completă.

Programul integral al FEST-FDR2014 / 10-17 iunie 2014:

Marţi, 10.06

SARAIMAN-Edit2

Şaraiman – Răzvan Mazilu

ora 19.00, Sala Mare a TNTm

LES MÉFAITS DU TABAC – Concert en un acte (Despre efectul dăunător al tutunului – Concert într-un act) de A.P. Cehov, Johann-Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski, regia Denis Podalydès,Théâtre des Bouffes du Nord Paris (Secțiunea FEST)

Miercuri, 11.06

ora 19.00, Sala 2 a TNTm

ŞARAIMAN, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, regia Răzvan Mazilu, Teatrul Odeon Bucureşti şi Fundaţia perfoRM (Secțiunea FEST /Performance)

Miercuri, 11.06 / Joi, 12.05

ora 22.00, P-ța Victoriei

DO DO LAND, după o idee de Lewis Carroll, Grupo Puja!, Spania (Secțiunea FEST Outdoor)

Joi, 12.06

ora 19.00, Sala 2

D’ALE NOASTRE, coregrafia Gigi Căciuleanu, Teatrul Național București și Art Production (Secțiunea FEST / Performance)

Vineri, 13.06

ora 19.00, Sala Mare

HAI IU IU NU HEY YOU YOU, concert remix-uri Maria Tănase, regia Radu Afrim, UNITER (Secțiunea FEST / Performance)

ora 22.00, Parcul Civic (Sala 2)

DEMLAZZ, Concert Ze MPROGRAM FEST FDR 2014 IUNIEurnau (Secțiunea FEST / Sound Scene)

Sâmbătă, 14.06

ora 19.00, Sala 2

PARALLEL de Ferenc Sinkó, regia Ferenc Sinkó și Leta Popescu, GroundFloor Group şi Colectiv A, Cluj (Secțiunea FEST / Performance)

Sâmbătă, 14.06 / Duminică, 15.06

ora 22.00, Piaţa Victoriei

LAZURD, regia Inés Boza Compania Senza Tempo, Spania (Secțiunea FEST / Outdoor)

Duminică, 15.06

ora 11.00, Galeria Calina

Lansare de carte: UTOPII PERFORMATIVE – Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21 de Cristina Modreanu, Ed. Humanitas

ora 19.00, Sala 2

MUZICA TEATRULUI NEXT GENERATION, Concert Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra (Secțiunea FEST / Sound Scene)

Luni, 16.06

ora 17.00, Piaţa Victoriei

GEOGRAFIA INUTIL de Peca Ştefan, regia Pedro Bennaton, Compania Erro, Brazilia (Secțiunea FEST / Performance)

ora 19.00, Sala 2

BEZNĂ DE MINĂ de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén, Studio Yorick şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós” (Secțiunea FDR)

ora 22.00, Piaţa Victoriei

ULRO de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Teatr Snów, Polonia

(Secțiunea FEST / Outdoor)

Marţi, 17.06

ora 17.00, str. Mărăşeşti

PILGRIMAGE de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Teatr Snów, Polonia (Secțiunea FEST / Outdoor)

ora 18.00, Sala Mare

IL RITORNO A CASA (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, regia Peter Stein, Teatro Metastasio Stabile della Toscana, Italia (Secțiunea FEST)

ora 21.00, Sala 2

ZIC ZAC de Andrea Gavriliu, regia Andrea Gavriliu, UNATC și Godot Café-Teatru București (Secțiunea FEST / Performance)

ora 22.00, Parcul Civic (Sala 2)

Concert EXIT OZ (Secțiunea FEST / Sound Scene)

Foto cu FEST – FDR2014 – ro.tntimisoara.com/fest-fdr2014/

02
/10
/15

Frumoasă, răsfățată și bogată, Marthe Richer își împărțea timpul între frecventarea saloanelor epocii, terenul de sport și cel de aviație aviație, în Parisul din vremea Belle Époque. Crezând că-și poate salva frații, acceptă să devină spion dublu după moartea pe front a soțului său, în Primul Război Mondial.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.

01
/10
/15

Odată cu venirea toamnei, teatrul revine în atenția pasionaților de povești puse în scenă. La ARCUB Batiște, stagiunea este deschisă cu una dintre cele mai iubite producții teatrale: „Însemnările unui nebun”. Bazat pe celebra nuvelă a lui Gogol, spectacolul aduce în atenția spectatorilor un subiect actual al vremurilor noastre, reușind să marcheze felul în care dezechilibrul și nesiguranța reușesc să pătrundă în viețile tuturor.

01
/10
/15

Teatrul În Culise prezintă comedia Un bărbat și mai multe femei în avanpremieră, sâmbătă 3 octombrie, de la ora 20:00, în mansarda La Scena din Calea Călărașilor nr. 55. Spectacolul spune povestea unui bărbat care ajunge să se schimbe din cauza femeilor de care este înconjurat.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

30
/09
/15

În anul 2002, când a scris “Hell”, Lolita Pille avea douăzeci de ani. Avea să mai dea două tiluri importante (totul până în 27 de ani!) și apoi să dispară din literele franceze la fel de brusc, de șocant, de scandalos cum intrase.

30
/09
/15

La parterul Muzeului Suțu puteți vedea expoziția de fotografie “Începuturile fotografiei la București. Maeștri și imagini din secolul al XIX-lea”. Povestea unui Bucureşti ce devenea un Mic Paris, alcătuită din cioburi de viaţă, din jurnalele şi memoriile celor care au trăit atunci, începe în 1820 şi are în centru un mecanismul seducător al unei lumi aflate între bal şi teatru.

30
/09
/15

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminţi", în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

30
/09
/15

Astăzi debutează cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului. Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere.