Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, o piesă de Pulitzer, un spectacol de Vlad Massaci la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/tinutul-din-miezul-verii-de-tracy-letts-o-piesa-de-pulitzer-un-spectacol-de-vlad-massaci-la-teatrul-mic/

Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuţie fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu şi Caudiu Istodor, dar şi o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu şi Ionuţ Vişan.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2017

Cu titlul original August: Osage County, ecranizată în 2013, cu Meryl Streep în rolul principal, rol pentru care a primit nominalizări la Premiile Oscar și Globurile de Aur, piesa lui Tracy Letts, actor și dramaturg deopotrivă, a fost importată la scurtă vreme după premieră direct pe Broadway, unde a avut parte de aproape 650 de reprezentații.

Regizorului Vlad Massaci i se propune să monteze pe scena Teatrului Mic acest text, o comedie neagră în care trei generații dezgroapă secretele trecutului, aducând la suprafață mari momente de sinceritate și emoție.

Copiii nu se întorc scârbiți în această casă, ci ca într-un loc familiar, care le amintește de copilărie, de copilăria aceea în care desenau cu cretă pe pereți. Părinții nici acum nu au șters desenele, ele s-au păstrat. Trecutul vine peste prezent și prezentul face referire la trecut. Acțiunea piesei este cu un picior în trecut, deși vorbim la timpul prezent și nu are viitor, căci asistăm la un Armagedon familial – Vlad Massaci.

În centrul tuturor tronează chipul actriței Rodica Negrea, mama măcinată de droguri, de cancer, dar și de minciunile îngropate adânc, în trecut.

Personajul lui Violet are numeroase impulsuri din literatura americană și de multe ori m-am gândit la doamna Olga Tudorache în Betty Zăluda. Și acolo era aceeași senzație, aceeași palpare a personajului. Și Betty transfera spre fete tot ceea ce i se întâmpla, frustrările, neîmplinirile, le acuza că a ajuns în această nenorocire pentru că s-a sacrificat pentru ele. Așa și aici, în Ținutul din miezul verii – Rodica Negrea.

Decorul și costumele sunt semnate de Iuliana Vîlsan, pictor și scenograf:pentru costumele acestui spectacol am folosit în hainele personajelor materialul cu care sunt tapetate zidurile. Erau desprinși din pereți. Sunt texturi care trec de la un personaj la altul, vesta unuia, din același material cu fusta altuia, pentru că sunt detalii, sunt emoții, sunt înțelesuri care trec de la unul la altul prin empatie. Din puzzle-ul acesta se crează o lume – Iuliana Vîlsan.

ȚINUTUL DIN MIEZUL VERII – info

de Tracy LettsȚinutul din miezul verii

Traducere: Smaranda Nicolau

Regie: Vlad Massaci

Decor și costume: Iuliana Vîlsan

Light design: Iuliana Vîlsan

Muzică originală și ilustrație muzicală: Bibi Vongehr

Distribuție:

Violet – Rodica Negrea

Barbara – Andreea Grămoșteanu

Ivy – Valentina Popa

Karen – Diana Cavallioti / Mădălina Ciotea

Mattie – Dana Dembinski-Medeleanu

Jean – Silvana Mihai

Bill – Mihai Călin

Charles – Claudiu Istodor

Charles Jr. – Ionuț Vișan

Steve – Cuzin Toma

Șeriful – Cezar Grumăzescu

Johna – Viorica Mureșanu

Premiera oficială a spectacolului Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci va avea loc pe 30 septembrie și 1 octombrie, ora 18.30, înSala Atelier a Teatrului Mic.

Foto: Ținutul din miezul verii – facebook

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.