Toni Erdmann, filmul european al anului, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/toni-erdmann-filmul-european-al-anului-in-cinematografe/

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezenţa regizoarei Maren Ade.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2016

 Tot în cadrul festivalului, pelicula va rula și sâmbătă, 15 octombrie, ora 17:00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Marți, 18 octombrie, “ Toni Erdmann” va putea fi văzut în avanpremieră la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, de la ora 19:30, în prezența coproducătorului Ada Solomon. Biletele sunt disponibile pe www.cinemacity.ro și la casieriile Cinema City din AFI Palace Cotroceni.

“ Toni Erdmann” va avea proiecții speciale în cadrul festivalurilor: Comedy Cluj, Les Films de Cannes a Timișoara și Les Films de Cannes a Iași.

Lungmetrajul lui Maren Ade, filmat aproape integral în România, singura peliculă lansată în 2016  inclusă recent în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture, reprezintă și propunerea Germaniei la Premiile Oscar. În plus, celebra publicație americană Indiewire consideră că pelicula este un candidat serios pentru titlul de Cel mai bun film străin.

“ Toni Erdmann” a fost proiectat în premieră mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât și spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici și jurnaliști.

Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.

Filmul spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surprizăfiicei sale, Ines, o femeie de carierăserioasă, carelucrează la un proiectimportantcastrategcorporatistînBucurești.

“ Toni Erdmann” este distribuit, din 21 octombrie 2016, în cinematografele din România de microFILM.

Foto: Toni Erdmann – www.facebook.com/tonierdmannromania

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.