„Toni & prietenii săi”, în premieră mondială la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/toni-prietenii-sai-in-premiera-mondiala-la-varsovia/

Lungmetrajul „Toni & prietenii săi”, o producţie Numa Film în regia lui Ion Indolean, va avea premiera mondială în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Varşovia, în secţiunea competiţională Free Spirit.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

Evenimentul, ajuns la cea de-a 36-a ediţie, are loc între 9-18 octombrie, fiind cel mai important festival de film din Polonia şi totodată aflat în Categoria A conform clasificării FIAPF.

„Toni & prietenii săi” explorează raporturile de forţe care se nasc în timpul realizării unui film şi urmăreşte părţile mai puţin văzute, deseori tensionate, aflate în spatele procesului de creaţie.

Din distribuţie fac parte actorii Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Alexandru Ion, Emil Măndănac, Gabriel Sandu, Elena Ivanca, Patricia Brad. Imaginea este semnată de Horaţiu Curuţiu. Scenariul aparţine lui Ion Indolean şi Adrian Cârlugea, iar sunetul e semnat de Cezar Enache şi Sergiu Băcioiu.

Filmul porneşte cu Rebeca (Ilinca Hărnuţ), Iulia (Cătălina Moga) și Florin (Emil Măndănac), documentarişti dornici să surprindă povestea lui Toni Oniga (Alexandru Ion), vedetă sau legendă de cartier? Nu ştim, aşa cum nici ei nu ştiu la început ce să aştepte de la Toni, acest exponent al categoriei cunoscută drept a „băieţilor deştepţi” care populează societatea românească şi nu numai.

Filmul este construit ca poveste în poveste, în ideea în care partea de „ficţiune” conţine o parte de „documentar”, filmată de actriţa Cătălina Moga, aflată la prima ei experienţă cu o cameră de filmat.

Adoptând acest experiment estetic, „Toni & prietenii săi” propune o discuţie despre limitele pe care un profesionist are sau nu voie să le treacă, despre deontologia profesiilor de documentarist / jurnalist, despre posibilităţile şi capcanele mediului audiovizual.

Aceste întrebări continuă preocupări mai vechi ale regizorului Ion Indolean, care în lungmetrajul său de debut – „Discordia”, premiat la TIFF şi nominalizat la Premiile GOPO – propunea un studiu asupra mijloacelor de exprimare şi limitele temporale ale mediului cinematografic.

Absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul UBB Cluj-Napoca, unde este acum cadru didactic, Ion Indolean şi-a început cariera din postura de critic de film. A colaborat cu publicaţii naţionale renumite, precum Observator Cultural, PressOne, LiterNet. Ulterior, a decis să îşi extindă interesele şi spre regia de film.

Toni & prietenii sai | directed by Ion Indolean | Trailer from Numa Film on Vimeo.

„Toni & prietenii săi” este o producţie Numa Film realizată în regim independent. Este primul film realizat în totalitate la Cluj-Napoca, selectat la un festival de Categoria A – FIAPF. Susţinut de Marty Restaurants, Narcoffee Roasters, Polaris Medical, Bamboo Fitness & Spa, Absolut Vodka, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.