Tonitza, Grigorescu, Aman şi Luchian – licitaţie de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/tonitza-grigorescu-aman-si-luchian-licitatie-de-sarbatori/

Tablouri de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman şi Ştefan Luchian vor fi scoase la licitaţie pe 3 decembrie, la Casa Capşa din Bucureşti, într-o licitaţie dedicată sărbătorilor de iarnă şi organizată de casa AraArt.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2014

AraArt organizează pe 3 decembrie o licitaţie cu peste 140 de lucrări de artă plastică şi decorativă, în care va fi scoasă la vânzare o colecţie de tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Constantin Piliuţă şi Max Herman Maxy, notează Mediafax.

Evenimentul va avea loc la Casa Capşa (Sala de Marmură), de la ora 19.00, iar expoziţia care anticipează licitaţia va fi deschisă amatorilor de frumos în perioada 1 – 3 decembrie, între orele 11.00 şi 19.00.

La această licitaţie vor fi prezentate şi 19 tablouri care surprind atmosfera specifică iernii, semnate de Jean Cheller, Dumitru Ghiaţă, Marius Bunescu, Constantin Piliuţă, Cozmin Movilă, Petru Iorgulescu Yor, George Catargi, Vasile Popescu.

Licitaţia va pătrunde şi în universul copilăriei redat de Nicolae Tonitza, prin intermediul lucrărilor „Micuţa din mahala” (cu un preţ de pornire de 1.500 de euro) şi „Lipoveanca” (10.000 de euro).

Figuri de copii pot fi regăsite în licitaţie şi în lucrarea „În grădina cu flori”, semnată de Samuel Mutzner (2.200 de euro). Datorită influenţei directe a pictorului francez Claude Monet, în atelierul căruia a studiat, pictura lui Samuel Mutzner se înfăţişează ca o veşnică sărbătoare a soarelui, a aerului limpede şi a vegetaţiei luxuriante.

Întoarcerea de la târg (1903-1904), de Nicolae Grigorescu

Întoarcerea de la târg (1903-1904), de Nicolae Grigorescu

Din licitaţie va face parte şi o altă lucrare având în prim plan inocenţa copilăriei, studiul de nud de băieţel intitulat „Goliciunea”, datând din prima perioadă petrecută în Franţa (din 1861 până în 1869, cu mici întreruperi), definitorie pentru formaţia artistică a lui Nicolae Grigorescu, în sensul asimilării noilor tendinţe manifestate în pictura vremii. Preţul de pornire al acestei lucrări este 13.000 de euro.

Pe de altă parte, în acord cu sărbătorile religioase de la finalul anului şi în amintirea anilor în care Nicolae Grigorescu picta biserica mănăstirii Zamfira (1856) şi apoi pe cea de la Agapia, licitaţia aduce în prim-plan o lucrare cu bogată încărcătură spirituală – „Tabloul religios cu Maica Domnului” (6.500 euro).

Pe de altă parte, licitaţia se va îndrepta şi spre modernism şi avangardă, prin intermediul lui Max Herman Maxy, cu lucrarea „Arlechinul” (2.800 de euro), şi al lui Marcel Iancu (pictor, arhitect şi eseist), cu tabloul „Fata cu ziarul” (4.000 de euro).

Casa de licitaţii AraArt s-a deschis în septembrie 2010, având însă activitate de galerie încă din anul 2005.

Foto: Tonitza, Grigorescu – wikipedia

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.