Top 10: Cele mai bune cărți de ficțiune din toate timpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-bune-carti-de-fictiune-din-toate-timpurile/

V-aţi planificat deja lecturile de vacanţă? Pe lângă cele mai recente apariţii, poate v-aţi hotărât să-i recitiţi pe clasici – Tolstoi, Dickens, Flaubert, Dostoievski. Romanele lor formează topul celor mai bune cărţi ale tuturor timpurilor.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2015

Pentru volumul „Top Zece: Scriitorii își aleg cărțile preferate” (publicat în 2007), editorul J. Peder Zane i-a rugat pe 125 dintre cei mai importanți scriitori contemporani (englezi și americani) să creeze o listă cu 10 lucrări, pe care ei le consideră cele mai importante opere de ficțiune ale tuturor timpurilor – romane, povești, piese de teatru, poezii.

Printre autorii abordați de Zane au fost Norman Mailer, Annie Proulx, Stephen King, Jonathan Franzen, Claire Messud, Margaret Drabble, Michael Chabon, Peter Carey. Fiecare a ales zece capodopere și le-a acordat puncte, de la 1 la 10. Cinci titluri au primit cele mai multe puncte: Anna Karenina, Doamna Bovary, Război și Pace, Lolita, Aventurile lui Huckleberry Finn.

Mai jos sunt topurile obținute, conform punctajelor primite de la scriitori:

Top 10 cărți din secolul XIX

410DdHfEHhL._SX329_BO1,204,203,200_

 

1. Anna Karenina, de Lev Tolstoi

„Tolstoi este cel mai mare prozator rus. Iar măreția lui se datorează calității rare de a se adapta la statura noastră, la ritmul nostru. Proza lui e ritmată de bătăile propriei noastre inimi, iar personajele sale par să se miște la fel de firesc în lumea noastra ca trecătorii care ni se perindă pe sub ferestre în timpul lecturii.” (Vladimir Nabokov)

2. Doamna Bovary, de Gustave Flaubert

,,De la primele pagini, puterea de convingere a cărții a acționat instantaneu asupra mea, asemenea unei vrăji, căreia nu mă puteam sustrage. De mulți ani, nici un roman nu-mi captase atât de iute întreaga atenție, ștergând într-o asemenea măsura realitatea înconjurătoare și cufundându-mă într-atât în universul lui narativ“, spunea Mario Vargas Llosa despre ,,Doamna Bovary”.

3. Război și pace, de Lev Tolstoi

Tolstoi a lucrat la „Război şi pace” timp de şase ani, din 1863 până în 1869, pornind de la diverse fragmente pe care le avea de câţiva ani, astfel dezvoltând povestea şi personajul eroului principal. Romanul redă evenimentele din timpul invaziei lui Napoleon văzută prin prisma destinului câtorva familii ruseşti şi în special prin ochii a două personaje, prinţul Andrei Bolkonski şi Pierre Bezuhov, care încearcă să descopere sensul vieţii.

4. Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain

5. Povestiri, de Anton Cehov

6. Middlemarch, de George Eliot

7. Moby-Dick, de Herman Melville

8. Marile speranțe, de Charles Dickens

9. Crimă și pedeapsă, de Feodor Dostoievski

10. Emma, de Jane Austen

Top 10 cărți din secolul XX

1. Lolita, de Vladimir Nabokov

2. Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald

3. În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

4. Ulise, de James Joyce

5. Oameni din Dublin, de James Joyce

6. Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

7. Zgomotul și furia, de William Faulkner

8. Spre far, de Virginia Woolf

9. Colecția completă de povestiri, de Flannery O’Connor

10. Foc palid, de Vladimir Nabokov

07
/04
/14

Dan Alexe a scris „Miros de roşcată amară şi alte povestiri” (Humanitas, 2014). Sunt puține paginile care se mai pot scrie de-acum la același nivel al limbii române în proza scurtă.

01
/04
/14

Marţi, 1 aprilie, începând cu ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei seri dedicate romanului Ultimul nud de Ellis Avery, unul dintre cele mai îndrăzneţe romane publicate în 2012. Volumul reînvie atmosfera boemă din Parisul anilor nebuni, evocând atât figura fascinantă şi scandaloasă a pictoriţei Tamara de Lempicka, cât şi pe cea a celebrului ei model, Rafaela, care i-a fost marea iubire.

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.