Top 10 cele mai așteptate expoziții din Europa în 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-asteptate-expozitie-din-europa-in-2022/

De la Stonehenge la suprarealism, de la Rafael la Picasso, Chanel sau Pasolini, cele mai aşteptate evenimente expoziţionale din Europa se pregătesc să le ofere vizitatorilor experienţe consistente.

Un articol de Dana Ionescu|7 ianuarie 2022

Ziarul Metropolis vă propune Top 10 expoziții de urmărit în anul 2022, un an care va sta tot sub semnul incertitudnii provocate de criza sanitară.

1.„Suprarealismul dincolo de granițe” („Surrealism Beyond Borders”), Tate Modern, Londra, 24 februarie-29 august

Proiectul anunțat de importantul muzeu londonez nu va gravita în jurul Parisului, centrul internațional al acestei mișcări artistice de anvergură, în diversele sale forme. Expoziția „Suprarealismul dincolo de granițe” are ambiția de a cuprinde 50 de ani și numeroase spații în care au creat artiștii suprarealiști, unii celebri, alții intrați în uitare. O călătorie promițătoare și suprinzătoare, deci, în locuri reale și imaginare, trecând prin Lisabona și Praga, Cairo și Buenos Aires, Seul și Tokyo.

2.„Rafael” („The Credit Suisse Exhibition: Raphael”), National Gallery, Londra, 9 aprilie-31 iulie

Mult așteptata expoziție care ne invită în lumea maestrului renascentist reunește lucrări aduse de la Luvru, de la Muzeul Vaticanului, de la Galeriile Uffizzi din Florența și de la alte instituții muzeale de prim-plan din lumea întreagă. Unicitatea operei semnate de creatorul italian, deopotrivă pictor, arhitect sau arheolog, sculptor sau poet, se va etala încă o dată în fața vizitatorilor. Acești avor putea admira tablouri celebre, desene, tapiserie și alte capodopere ale artistului care a schimbat arta.

3„Picasso și Chanel”, Muzeul Național Thyssen-Bornemisza, Madrid, 11 octombrie 2022- 15 ianuarie 2023

Propunându-și să documenteze relația artistică dintre pictorul Pablo Picaso și creatoarea de modă Gabrielle Chanel, care s-au cunoscut în 1917, expoziția programată la Madrid în toamna anului 2022 va urmări influențele dintre modă și cubism și va avea patru secțiuni: „Stilul Chanel și cubismul”, „Olga Picasso”, „Antigona” și „Trenul albastru”. Artă plastică, modă, balet, muzică și film – toate reunite într-o expoziție ce se anunță spectaculoasă.

4.Autoportretele lui Van Gogh, Courtlaud Gallery, Londra, 3 februarie-8 mai

Vincent Van Gogh rămâne în prim-planul vieții expoziționale și anul acesta, când nenumărații săi admiratori pot vedea într-un singur loc multe dintre autoportretele pictotului olandez. Printre ele se numără și cele pictate în Provence, în 1889.

 

De la cele realizate în primii ani la „Autoportret cu paletă”, unul dintre ultimele, această incursiune promite o experiență de neuitat pentru vizitatori, care vor avea ocazia să admrte capodopere împrumutate din colecții prestigioase din lumea întreagă.

5.„Cézanne, lumina din Provence” („Cézanne, lumière de Provence”), Atelier des Lumières, Paris, 18 februarie 2022-1 ianuarie 2023

Este suficient timp să vizitați, dacă ajungeți la Paris anul acesta, și o expoziție care invită la reverie. Lavanda și cântecul greierilor din însoritul ținut numit Provence l-au fascinat neîncetat pe Paul Cézanne, pictorul inovator care și-a exprimat această pasiune pe nenumărate pânze. Destule dintre ele vor putea fi văzute în expoziția care va revela un joc unic între lumină, umbră și culoare, o fel unic de a imortaliza natura și o iubire obsesivă pentru ascunzișurile ei.

6. „Tițian și imaginea femeii” („Tiziano e l’immagine della donna”), Palazzo Reale, Milano, 23 februarie – 5 iunie
Reprezentarea frumuseții feminine este pusă sub lupă în această întoarcere în vremea vechilor maeștri ai artei europene. La Palazzo Reale din Milano se anunță o expoziție-elogiu, care le propune vizitatorilor să reflecteze asupra imaginii femeii, care a trecut printr-o schimbare majoră în secolul al XVI-lea. Realizată în colaborare cu Muzeul de Istoria Artei din Viena, pe lângă tablouri de Tițian, expoziția cuprinde și lucrări de Tintorette și Veronese.
7.„Lumea Stonehenge” („The World of Stonehenge”), British Museum, 17 februarie–17 iulie

O incursiune în povestea adevărată a Stonhenge-ului este ceea ce urmărește să facă această inițiativă așteptată la British Museum. Secole bune de întrebări, ipoteze, cercetări și descoperiri, sintetizate într-o expoziție ce se dorește a fi revelatoare. Secretele unui simbol al civilizației britanice sunt puse în discuție într-un context necesar, care implică noi și noi întrebări, dar și noi explicații despre un stil de viață încă neelucidat.

8.Retrospectiva Anish Kapoor, Galleria dell ̕ Accademia, Veneția, 22 aprilie-9 octombrie

Ediția din 2022 a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția va include prima mare retrospectivă dedicată artistului anglo-indian Anish Kapoor, care își va deschide și o fundație în orașul italian. Nu doar lucrări cunoscute, ci și lucrări care vor fi expuse pentru prima dată vor fi incluse în această expoziție care va evidenția etapele principale ale unui destin artistic remarcabil.

9. „La izvoarele Nuferilor: decorul impresionist” („Aux sources des Nymphéas: le décor impressionniste”), Musée de L ̕ Orangerie, Paris, 2 martie-11 iulie

Impresioniștii au făcut experimente nu doar în pictură, ci și pe alte suporturi și materiale, creând obiecte care au schimbat însuși felul de a vedea natura și realitatea.  Obiecte de ceramică, obiecte vestimentare și evantaie, de exemplu, se numără vor ieși la lumină în această expoziție despre „marile decoruri”, cum le numea Claude Monet. În cunoscutul spațiul expozițional parizian vizitatorii vor putea vedea nu doar tablouri ale acestuia, ci și lucrări diverse de Cézanne, Pisaro sau Renoir.

10.„Totul e sfânt” („Tutto È Santo”), Palazzo delle Esposizioni, Palazzo Barberini și Muzeul MAXXI, Roma, 17 octombrie 2022-12 martie 2023

La o sută de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini, în octombrie se deschide la Roma o expoziție organizată de Palazzo delle Esposizioni, Palazzo Barberini și Muzeul MAXXI. Amplul eveniment expozițional intitulat „Totul e sfânt” va documenta biografia și opera cunoscutului scriitor și cineast italian care a influențat semnificativ cultura postbelică. Lecturi și proiecții de film, mese rotunde și alte manifestări vor pune în context creația unică a unui artist care provocat, a incitat și a rămas în istorie.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.