TOP 10. Cele mai bune cărți din toate timpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-bune-carti-din-toate-timpurile/

Lolita, Un veac de singurătate şi În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărţi ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferinţele lor figurează în cartea „The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books”, scrisă pentru uzul cititorilor.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2016

În cartea „The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books” 125 dintre cei mai mari scriitori britanici şi americani moderni, printre care Norman Mailer, Ann Patchett, Jonathan Franzen, Claire Messud şi Joyce Carol Oates sunt rugaţi să ofere o listă, un clasament, în ordine, a cărţilor pe care le consideră cele mai bune opere de ficţiune ale tuturor timpurilor, romane, colecţii de poveşti, piese de teatru sau poezii.

TOP 10 CĂRȚI – SECOLUL XX 

Lolita” de Vladimir Nabokov

“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

„În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust

„Ulise” de James Joyce

„Oamenii din Dublin” de James Joyce

„Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez

„Zgomotul şi furia” de William FaulknerCele mai bune cărți

„Spre far” de Virginia Woolf

„Integrala prozei scurte” de Flannery O’Connor

„Foc palid” de Vladimir Nabokov

TOP 10 CĂRȚI – SECOLUL XIX 

„Anna Karenina” de Lev Tolstoi

„Madame Bovary” de Gustave Flaubert

„Război şi pace” de Lev Tolstoi

„Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain

„Povestiri” de Anton Cehov

„Middlemarch” de George Eliot

„Moby Dick” de Herman Melville

„Marile Speranţe” de Charles Dickens

„Crimă şi pedeapsă” de Feodor Dostoievski

„Emma” de Jane Austen

TOP 10 AUTORI (după numărul de cărţi selectate)

William Shakespeare — 11

William Faulkner — 6

Henry James — 6

Jane Austen — 5

Charles Dickens — 5

Feodor Dostoievski — 5Cele mai bune cărți

Ernest Hemingway — 5

Franz Kafka — 5

James Joyce, Thomas Mann, Vladimir Nabokov, Mark Twain, Virginia Woolf — 4

TOP 10 AUTORI (după numărul de puncte câştigate)

Lev Tolstoi — 327

William Shakespeare — 293

James Joyce — 194

Vladimir Nabokov — 190

Feodor Dostoievski — 177

William Faulkner — 173

Charles Dickens — 168

Anton Cehov — 165

Gustave Flaubert — 163

Jane Austen — 161

Foto: TOP 10. Cele mai bune cărți din toate timpurile  –  brainpickings.org/2012/01/30/writers-top-ten-favorite-books/

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?