Top 10 romane cu povești de toamnă
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-romane-cu-povesti-de-toamna/

Mai vechi şi mai noi, volumele pe care vi le propune Ziarul Metropolis în acest top subiectiv au în comun spiritul unui anotimp şi, vorba unui romancier apreciat, „sentimentul unui sfârşit”.

Un articol de Monica Andronescu|30 septembrie 2019

Ficțiuni ale unor scriitori cunoscuți de azi, ele sunt tot atâtea variațiuni despre și pentru toamnă, în sensurile pe care cuvântul acesta le poate avea pentru fiecare dintre noi. Adesea sub semnul nostalgiei, câteva lumi care vă pot face să visați în zilele mai scurte ale anotimpului ce îi urmează verii, dar și în nopțile lui mai lungi, adunate într-o listă pentru orice cititor, o listă pe care fiecare și-o poate completa și continua.

1.„Toamna” de Ali Smith. Primul roman din „Cvartetul anotimpurilor”, cartea cunoscutei scriitoare de origine scoțiană se construiește în jurul unei prietenii dintre o femeie în floarea vârstei și un bărbat care a împlinit un secol. Pe cititor îl așteaptă o incursiune emoționată în mai multe lumi și în mai multe teritorii ale sufletului.  Anotimpurile interioare sunt cele vizate în primul rând de romancieră, care privește cu ochi critic lumea din epoca noastră. Și veți dori să aflați mai multe despre Pauline Boty și strania ei poveste.

2.„Casa spiritelor” de Isabel Allende. Saga familiei Trueba din romanul îndrăgitei scriitoare născute în Chile, se țese ca o pânză de păianjen din fire subțire, în care e loc pentru inexplicabil și supranatural. Clara del Valle, clarvăzătoare chiliană care citește viitorul apropiaților, e un personaj care înfierbântă imaginația și îi prilejuiește autoarei pagini în care stranietatea joacă un rol principal, pagini în care obiectele prind viață ca prin magie și visul este la el acasă.

3.„Caractere atipice. Niște povestiri” de Tom Hanks. Viața americană, în diferitele ei forme, prinde contur în cele șaptesprezece povestiri din volum, împreună cu o întreagă galerie de personaje aflate, într-un fel sau altul, în căutarea fericirii: o fată care se visează actriță, niște emigranți bulgari care se visează cetățeni liberi în comunism, un tânăr care descoperă trădarea tatălui etc. Nostalgia și spiritul vintage merg mână în mână cu mașina de scris și cu reveriile de toamnă.

4.„Măsura omului” de Marco Malvaldi. Autorul italian de romane de suspans ni-l însuflețește în cartea lui pe Leonardo da Vinci. Nu fără umor, nu fără a-l provoca pe cititor să se întoarcă într-un timp care nu încetează să fascineze. Somat să dea o mână de ajutor la elucidarea unei crime, geniul renascentist prinde contur într-o ficțiune plină de culoare, totodată o plimbare în Italia, într-un timp în care un caiet secret poate răsturna lumi.

5.„Strigă-mă pe numele tău” de André Aciman. Toamna păstrează mereu și amintirea verii sau a unei veri. Despre o vară care poate schimba tot, petrecută undeva pe Riviera italiană, citim în emoționanta poveste despre un universitar american și un adolescent italian aflat la vremea tentațiilor și a descoperirilor. Învăluită în melancolie, privirea scriitorului aduce în prim-plan stări efemere, păstrându-le fragilitatea și totodată punând întrebări cât se poate de grave.

6.„Era și timpul să aprind iar stelele” de Virginie Grimaldi. Recent apărut în România, romanul care a cucerit surprinzător de mulți cititori în Franța pune sub lupă relația delicată dintre o mamă și fiicele ei. O face cu tandrețe, cu umor și cu o profunzime care nu poartă cele mai sofisticate haine. Conține și ea o invitație: porniți într-o călătorie cu familia și s-ar putea să aflați surprinzător de multe lucruri pe care nu le știați sau pe care le-ați uitat despre apropiați!

7.„Casanova” de Matteo Strukul. Cunoscut autor italian de romane istorice, Matteo Strukul revizitează un mit și se întoarce într-o lume autumnală. Veneția celebrului cuceritor care a atras atâția artiști de-a lungul timpului constituie un fundal irezistibil în orice anotimp. Ea însăși întruchipare a unui sfârșit, ea însăși luptându-se cu propriul trecut, La Serenissima este un decor clarobscur pentru Casanova, cuceritorul cu măști, în care coabitau mai multe personaje.

8.„Orașul în mantie purpurie” de Asli Erdogan. Dacă autoarea din Turcia tot vine la România anul acesta, mai exact la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), programat în 2-6 octombrie, poate sunteți curioși să-i descoperiți și romanul recent tradus la noi. Declin și sfârșit, violență și neputință într-un oraș care are mult de oferit scriitorilor, iar în acest roman oferă un fundal cât se poate de provocator. Ö trăiește o poveste în poveste, identitățile se complică și nu numai orașul, ci și literatura își pune o mantie spectaculoasă datorită calităților unei scriitoare care are multe de spus.

9.„Acolo unde cântă racii” de Delia Owens. Fata Mlaștinii nu este ce ai putea crede, desigur, iar romanciera o construiește cu talent într-o poveste care le poate deschide ochii, măcar o clipă, celor care au uitat forța și frumusețea naturii. Acolo, în orășelul cuminte din Carolina de Nord unde are loc o crimă, pare să fie un mister ce trebuie elucidat. Și totul se schimbă, și totul ascunde ceva, uneori ceva mai frumos decât ți-ai putea închipui.

10.„Frankenstein în Bagdad” de Ahmed Saadawi. Nu orice fel de monstru care colindă străzi pustiite, ci un monstru alcătuit din rămășițe ale cadavrelor cu care se soldează nenumărate atacuri din Bagdad stă în centrul unei povești horror în care, din păcate, intră atâta realitate, că devine cât se poate de ireală. Romanul dark al scriitorului irakian, tradus recent și la noi, are o mai mare adâncime decât arată recenziile sumare. Citiți-l și veți înțelege de ce a câștigat atâtea premii un debutant în cartea căruia, plină de ecouri literare, fantasticul și realitatea nu sunt două lumi atât de diferite.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.

03
/01
/14

"Istoria iubirii", de Simon May, cărţi de Orhan Pamuk, Norman Manea şi Julian Barnes, bestselleruri internaţionale, volume de medicină şi despre fotografie sunt doar câteva dintre cărţile lui 2014 - noutăţile editoriale de care cititorii români se vor bucura în acest an.

01
/01
/14

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la ora 9.30, la Spitalul Carol Davila din Capitală, la vârsta de 59 de ani, din cauza unor probleme medicale, a declarat pentru Mediafax Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.