Cinci scriitoare și cinci romane recente pentru bibliotecile noastre
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-scriitoare-si-cinci-romane-recente-pentru-bibliotecile-noastre/

Cinci romanciere de astăzi şi cinci romane ajunse în ultima vreme în librăriile noastre ne confirmă că, în absenţa lecturii, pierdem o mulţime de experienţe.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 octombrie 2022

Din Grecia antică în Parisul etern sau în Londra de astăzi, cărțile alese merită sigur câteva ore din viețile noastre grăbite. Ziarul Metropolis vă invită să le descoperiți.

1.„Ariadna” de Jennifer Saint, traducere de Irina-Maria Borțoi, Buzz Books, Editura Litera

Mitologia Greciei antice continuă să fascineze cititorii, iar pe scriitori îi inspiră  mai departe. Amestecul de ficțiune și istorie poate da naștere unor surprize cât se poate de plăcute și unor scrieri care merită ore din viața atât de plină a omului contemporan, fapt confirmat și de romanul „Ariadna”, recent tradus la noi.

O scriitoare ne propune să ne întoarcem în lumea regelui Minos al Cretei și în labirintul Minotaurului, provocându-ne imaginația și nu numai. Pentru cei cărora expresii precum „firul Ariadnei” nu le spune nimic, romanul acesta poate fi începutul unei descoperiri. Și nu e singura carte a lui Jennifer Saint care pune din nou în lumină mitologia străveche, plasând altfel accentele și punând în altă lumină personajele feminine.

2.„Adunare” de Natasha Brown, traducere de Ana-Maria-Diana Scarlat, Editura Curtea Veche

Tânără scriitoare britanică aflată la prima ei carte, Natasha Brown a atras atenția într-o lume în care se publică din ce în ce mai mult cu un roman despre identitate.

Povestea unei femei de culoare, care ar putea avea orice nume, căci numele nu contează, se scrie cu multe semne de întrebare într-un roman ce trădează un fin spirit de observație și o relație tensionantă cu o societate intolerantă, ce clamează toleranța. Vocea ei îndrăzneață se aude limpede în acest roman de debut care a atras atenția, creând așteptări. Dacă sunteți pregătiți de și mai multe întrebări și îndoieli despre lumea noastră, citiți-l și căutați-vă propriile răspunsuri.

3.„Cartea poștală” de Anne Berest, traducere de Diana-Alina Ene, Editura Trei

În raftul cu „Cărțile lunii” de la Editura Trei descoperim o carte premiată cu câteva distincții importante, scrisă de o prozatoare franceză cunoscută. Acest al șaselea roman al său, alegerea SUA pentru Premiul Goncourt 2022, câștigător al Marelui Premiu conferit de cititorii Elle în 2022, este cartea unei căutări și cartea unei vindecări.

Căutare a originilor, căutare a înțelegerii, căutare a iertării și vindecare a rănilor. Povestea romanescă se întinde, în ediția românească, pe mai bine de 500 de pagini și explorează adâncimile memoriei personale și ale unei istorii absurde. Roman impresionant, bogat, „Cartea poștală” are cu ce să își câștige cititorii și îi răsplătește cu o experiență tulburătoare.

4.„Un teatru pentru visători” de Polly Samson, traducere și note de Vali Florescu, Editura Humanitas Fiction

Să ne întoarcem în fascinanții ani ʼ60 și să ne imaginăm insula Hydra din Grecia ca pe un cuib al boemilor dornici de libertate și artă, departe de cutume, prejudecăți și așteptări. Să citim romanul lui Polly Samson, să ascultăm CD-ul conceput de David Gilmour, soțul ei, și să visăm. Să călătorim pe insulă, să ni-l imaginăm acolo pe Leonard Cohen și să vedem ce gust putea avea libertatea. Și, de asemenea, ce forță putea avea arta – fie ea poezie, muzică sau altceva.

Nostalgia e inevitabilă în reveria noastră care aduce din trecut dorința intensă – de a iubi până la capăt, de a scrie o capodoperă, de a compune o melodie așa cum nu s-a mai compus, de a exprima o emoție unică, așa cum e fiecare emoție. Citiți romanul și veți înțelege de ce a impresionat într-o asemenea măsură și de ce pledoaria pe care el o face indirect e binevenită.

5.„Parizianul” de Isabella Hammad, traducere de Sînziana Dragoș, Editura Polirom

Nu apar tot timpul romane istorice de o asemenea forță și nu se întâmplă tocmai des ca o scriitoare atât de tânără să convingă cu o astfel de carte. A făcut-o însă această englezoaică de origine palestiniană care a reușit să scrie o asemenea epopee și să contureze o frescă impresionantă a secolului XX.

Acceptați invitația și mergeți cu Midhat Kamal la Paris, să studieze medicina. E încă începutul unui secol care va suporta două războaie mondiale, nesfârșite lupte pentru putere și infinite suferințe. O să ajungeți și în Orientul Mijlociu, unde viața e cu totul altfel decât în Occident, iar inima omului are alte secrete și creierul urmează alte căi.  Amintind de epoca de aur a romanului, „Parizianul” o să vă bucure, o să vă facă poftă de recitit romanele îngălbenite din bibliotecă, o să vă aducă aminte de puterea miraculoasă a lecturii.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.