Top 10 romane cu povești de toamnă
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-romane-cu-povesti-de-toamna/

Mai vechi şi mai noi, volumele pe care vi le propune Ziarul Metropolis în acest top subiectiv au în comun spiritul unui anotimp şi, vorba unui romancier apreciat, „sentimentul unui sfârşit”.

Un articol de Monica Andronescu|30 septembrie 2019

Ficțiuni ale unor scriitori cunoscuți de azi, ele sunt tot atâtea variațiuni despre și pentru toamnă, în sensurile pe care cuvântul acesta le poate avea pentru fiecare dintre noi. Adesea sub semnul nostalgiei, câteva lumi care vă pot face să visați în zilele mai scurte ale anotimpului ce îi urmează verii, dar și în nopțile lui mai lungi, adunate într-o listă pentru orice cititor, o listă pe care fiecare și-o poate completa și continua.

1.„Toamna” de Ali Smith. Primul roman din „Cvartetul anotimpurilor”, cartea cunoscutei scriitoare de origine scoțiană se construiește în jurul unei prietenii dintre o femeie în floarea vârstei și un bărbat care a împlinit un secol. Pe cititor îl așteaptă o incursiune emoționată în mai multe lumi și în mai multe teritorii ale sufletului.  Anotimpurile interioare sunt cele vizate în primul rând de romancieră, care privește cu ochi critic lumea din epoca noastră. Și veți dori să aflați mai multe despre Pauline Boty și strania ei poveste.

2.„Casa spiritelor” de Isabel Allende. Saga familiei Trueba din romanul îndrăgitei scriitoare născute în Chile, se țese ca o pânză de păianjen din fire subțire, în care e loc pentru inexplicabil și supranatural. Clara del Valle, clarvăzătoare chiliană care citește viitorul apropiaților, e un personaj care înfierbântă imaginația și îi prilejuiește autoarei pagini în care stranietatea joacă un rol principal, pagini în care obiectele prind viață ca prin magie și visul este la el acasă.

3.„Caractere atipice. Niște povestiri” de Tom Hanks. Viața americană, în diferitele ei forme, prinde contur în cele șaptesprezece povestiri din volum, împreună cu o întreagă galerie de personaje aflate, într-un fel sau altul, în căutarea fericirii: o fată care se visează actriță, niște emigranți bulgari care se visează cetățeni liberi în comunism, un tânăr care descoperă trădarea tatălui etc. Nostalgia și spiritul vintage merg mână în mână cu mașina de scris și cu reveriile de toamnă.

4.„Măsura omului” de Marco Malvaldi. Autorul italian de romane de suspans ni-l însuflețește în cartea lui pe Leonardo da Vinci. Nu fără umor, nu fără a-l provoca pe cititor să se întoarcă într-un timp care nu încetează să fascineze. Somat să dea o mână de ajutor la elucidarea unei crime, geniul renascentist prinde contur într-o ficțiune plină de culoare, totodată o plimbare în Italia, într-un timp în care un caiet secret poate răsturna lumi.

5.„Strigă-mă pe numele tău” de André Aciman. Toamna păstrează mereu și amintirea verii sau a unei veri. Despre o vară care poate schimba tot, petrecută undeva pe Riviera italiană, citim în emoționanta poveste despre un universitar american și un adolescent italian aflat la vremea tentațiilor și a descoperirilor. Învăluită în melancolie, privirea scriitorului aduce în prim-plan stări efemere, păstrându-le fragilitatea și totodată punând întrebări cât se poate de grave.

6.„Era și timpul să aprind iar stelele” de Virginie Grimaldi. Recent apărut în România, romanul care a cucerit surprinzător de mulți cititori în Franța pune sub lupă relația delicată dintre o mamă și fiicele ei. O face cu tandrețe, cu umor și cu o profunzime care nu poartă cele mai sofisticate haine. Conține și ea o invitație: porniți într-o călătorie cu familia și s-ar putea să aflați surprinzător de multe lucruri pe care nu le știați sau pe care le-ați uitat despre apropiați!

7.„Casanova” de Matteo Strukul. Cunoscut autor italian de romane istorice, Matteo Strukul revizitează un mit și se întoarce într-o lume autumnală. Veneția celebrului cuceritor care a atras atâția artiști de-a lungul timpului constituie un fundal irezistibil în orice anotimp. Ea însăși întruchipare a unui sfârșit, ea însăși luptându-se cu propriul trecut, La Serenissima este un decor clarobscur pentru Casanova, cuceritorul cu măști, în care coabitau mai multe personaje.

8.„Orașul în mantie purpurie” de Asli Erdogan. Dacă autoarea din Turcia tot vine la România anul acesta, mai exact la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), programat în 2-6 octombrie, poate sunteți curioși să-i descoperiți și romanul recent tradus la noi. Declin și sfârșit, violență și neputință într-un oraș care are mult de oferit scriitorilor, iar în acest roman oferă un fundal cât se poate de provocator. Ö trăiește o poveste în poveste, identitățile se complică și nu numai orașul, ci și literatura își pune o mantie spectaculoasă datorită calităților unei scriitoare care are multe de spus.

9.„Acolo unde cântă racii” de Delia Owens. Fata Mlaștinii nu este ce ai putea crede, desigur, iar romanciera o construiește cu talent într-o poveste care le poate deschide ochii, măcar o clipă, celor care au uitat forța și frumusețea naturii. Acolo, în orășelul cuminte din Carolina de Nord unde are loc o crimă, pare să fie un mister ce trebuie elucidat. Și totul se schimbă, și totul ascunde ceva, uneori ceva mai frumos decât ți-ai putea închipui.

10.„Frankenstein în Bagdad” de Ahmed Saadawi. Nu orice fel de monstru care colindă străzi pustiite, ci un monstru alcătuit din rămășițe ale cadavrelor cu care se soldează nenumărate atacuri din Bagdad stă în centrul unei povești horror în care, din păcate, intră atâta realitate, că devine cât se poate de ireală. Romanul dark al scriitorului irakian, tradus recent și la noi, are o mai mare adâncime decât arată recenziile sumare. Citiți-l și veți înțelege de ce a câștigat atâtea premii un debutant în cartea căruia, plină de ecouri literare, fantasticul și realitatea nu sunt două lumi atât de diferite.

09
/11
/16

Decupaje dintr-o carte de acum, în care scriitori din generații diferite își descriu, cu precizie și umor, întâlnirile cu poliția sau miliția de altădată. „Scriitori la poliție”, volum coordonat de Robert Șerban și apărut de curând la editura Polirom, este o colecție de amintiri ușor de citit și greu de uitat.

08
/11
/16

În cadrul Conferințelor Teatrului Național, în mod excepțional, va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 11.00, la Sala Pictură, o întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana.

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

04
/11
/16

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câștigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, "Chanson douce", o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

04
/11
/16

Editura Nemira lansează în această toamnă VORPAL, o colecţie de poezie coordonată de Svetlana Cârstean. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă şi impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din „Alice în Ţara oglinzilor“. Armă uneori jucăuşă şi periculos de inteligentă ca „Dodiile“ lui Florin Dumitrescu sau provocatoare şi stranie ca „Sistemele de fixare şi prindere“ ale Ştefaniei Mihalache - primele două volume din colecţie.

03
/11
/16

Povești despre dragoste, prietenie și cărți, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” și „Deviații de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

03
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „O paranteză în timp” a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia „Raftul Denisei“, în cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.