Top 10 scheciuri celebre – cele mai amuzante momente de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-scheciuri-celebre-cele-mai-amuzante-momente-de-revelion/

Vă e dor de Revelioanele de altădată, cu scheciuri atât de bine ticluite încât deveneau sursă de bucurie toată luna ianuarie, la birou, în autobuz, la coada la pâine? Ziarul Metropolis continuă topul celor mai amuzante astfel de momente.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 decembrie 2013

Vă e dor de Revelioanele de altădată, cu scheciuri atât de bine ticluite încât deveneau sursă de bucurie toată luna ianuarie, la birou, în autobuz, la coadă la pâine? Vă propunem un top al celor mai amuzante astfel de momente. Astăzi – partea a doua.

Mâine, chiar înainte de Revelion, vă prezentăm scheciurile care ocupă primele trei locuri în topul nostru.

Momentele din programul de Anul Nou erau nu doar o gură de aer proaspăt, ci și o posibilitate de a-i admira pe marii actori ai epocii (printre care Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu). În mare parte, ei  și-au dobândit notorietatea grație nu atât teatrului, cât emisiunilor de la televizor. (Un Revelion, înainte de 1989, avea 17 milioane de spectatori.) Emisiunile acestea au dispărut după Revoluție.

De ce nu mai avem scheciuri ca altădată? A explicat Dan Mihăescu (unul dintre autorii textelor interpretate de Toma Caragiu) acum câțiva ani, pentru ziarul Adevărul: ,,Când lucram la Revelioanele TVR de dinainte de ‘89, după ce scriam scheciurile, mă întâlneam cu actorii şi făceam lectură la masă, ca la teatru. Râde lumea acum dacă aude asta. Cine mai face azi aşa ceva când există «Sfântul Prompter?». Actorul vine la filmare şi nici nu ştie ce joacă. Întreabă: «Eu cine sunt?» «Eşti valetul! », i se răspunde. Şi începe să curgă un text pe prompter, iar valetul citeşte: «Bună ziua, domnule Conte!»”.

Ieri am început să prezentăm Top 10 scheciuri celebre: Pe locul 10, Mitică Popescu și Florin Zamfirescu joacă în „Danga Langa“, de Octavian Sava (1988). Locul 9 îi revine lui Amza Pellea cu ,,Nea Mărin, Momente” (1978). Pe locul 8 e Florin Piersic, în ,,Castravetele” (1987), iar, pe 7, Horațiu Mălăele – ,,Calcule după petrecere” (1990).

Citiți și: Top 10 scheciuri celebre – mari actori români în Revelioanele de altădată

Locul 6

Marin Moraru și Marian Hudac – ,,Aspirina și piramidonul”, de Mircea Crișan, Alexandru Andy și Radu Stănescu, 1988

Locul 5

Tamara Buciuceanu-Botez  – ,,Noi seara nu mâncăm!”, în regia lui Petre Bokor, 1976

Despre Tamara Buciuceanu-Botez, cu hazul ei molipsitor, Horaţiu Mălăele spunea că este „robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate… o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”.

Locul 4

Dem Rădulescu – ,,În tren” (fragment din emisiunea ,,Întâlnirea de sâmbătă seara”, 1975)

 Topul pe care vi-l propunem reflectă opțiunile redactorilor de la Ziarul Metropolis. (Imaginile fac parte din arhiva TVR.) Vă invităm şi pe dumneavoastră să faceţi topuri alternative, pentru a ne aminti împreună de momentele de umor din anii ’70 și ’80.

Foto: Tamara Buciuceanu (cinemagia.ro)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.