Top 5 cele mai așteptate expoziții din Europa din toamna aceasta
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-5-cele-mai-asteptate-expozitii-din-europa-din-toamna-aceasta/

Perturbată de măsurile impuse de pandemia COVID-19, viaţa culturală din toată lumea face eforturi să se întoarcă la normal.

Un articol de Dana Ionescu|11 septembrie 2020

Nenumărate evenimente au fost anulate, dar instituțiile depun eforturi pentru restabilirea normalității. Și viața expozițională se străduiește să țină pasul cu vremurile. Deși s-au suspendat și s-au anulat manifestări importante, unele au rămas pe agendă și au cu ce să atragă publicul.

Ziarul Metropolis vă propune un top 5 al celor mai așteptate expoziții din Europa din toamna anului 2020.

1.

„Matisse, comme un roman”, Centre Pompidou, Paris.

Cu ocazia celor 150 de ani de la nașterea importantului pictor francez, Centre Pompidou nu pregătește o expoziție academică, ci una care să pună în lumină legătura dintre pictura lui și literatură, dintre pictor și diferiți scriitori din cercul său. Cei care vor merge la evenimentul de la Palatul Beaubourg din Paris în perioada 21 octombrie 2020 – 22 februarie 2021 vor vedea cea mai mare expoziție Matisse organizată în Franța după cea care a avut loc la Grand Palais în 1970. Viața și opera lui prezentate, așa cum anunță și titlul, ca un roman, unul în nouă capitole, vor fi reconstituite prin expunerea a diferite creații aflate în proprietatea centrului, într-un discurs integrator, amplu, care privește din multiple perspective arta lui Matisse.

2.

„Andy Warhol”, Tate Modern, Londra.

Până în 15 noiembrie, cine ajunge la Londra poate vizita prima retrospectivă importantă Andy Warhol organizată la Tate Modern în ultimii douăzeci de ani. Marilyn Monroe și Coca-Cola în imagini iconice, precum și lucrările cu celebrele cutii de supă Campbell i-au asigurat artistului un loc în posteritate și au fost incluse în expoziție. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea și creații mai puțin cunoscute, unele dintre ele expuse acum pentru prima dată în Marea Britanie. 25 de lucrări din seria „Ladies and Gentlemen” se văd acum pentru prima dată după treizeci de ani, au anunțat organizatorii, care consideră oportună această retrospectivă a unei opere care a provocat prezentul și a schimbat semnificativ istoria artei.

3.

„Kimono: Kyoto to Catwalk”, Victoria and Albert Museum, Londra.

Tot în capitala Marii Britanii se mai poate admira, până pe 25 octombrie, un adevărat eveniment: prima mare expoziție de chimonouri din Europa. De la 1600 până în zilele noastre, acest obiect vestimentar simbolic a parcurs un drum lung, în Japonia, dar și în alte părți și pe el îl reflectă expoziția. Peste 300 de exponate prezintă atât dimensiunea simbolică, cât și dimensiunea practică, modernă, flexibilă a acestei piese vestimentare. De la rarități din secolele XVII-XVIII, care nu au mai fost prezentate în Marea Britanie până acum, se trece la costume de scenă și creații contemporane, semnate de Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen.

4.

„Klimt Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse…”, Muzeul Van Gogh, Amsterdam.

Din 2 octombrie 2020 până în 10 ianuarie 2021 se poate admira la Amsterdam o expoziție care se anunță cât se poate de tentată. Pe urmele pictorului austriac Gustav Klimt au pornit istoricii de artă de la Muzeul Van Gogh și cu cei de la „Belvedere” din Viena, urmărind să le arate vizitatorilor ce se află dincolo de splendorile din tablourile lui Klimt, ce fel de influențe se deslușesc în pictura lui și cum se explică ele, anunță dailyartmagazine.com. De la lucrări tip pastel la creații de avangardă și spectaculoase portrete de femeie, expoziția va cuprinde o serie consistentă de lucrări semnate de Gustav Klimt, alături de tablouri pictate de artiști importanți ai epocii moderne.

5.

„Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, Palatul Galliera, Paris.

Pe 1 octombrie se va redeschide, în capitala Franței, Palatul Galliera, cunoscut și ca Muzeul Modei. Cu această ocazie  va avea loc și vernisajul expoziției „Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, care își va aștepta vizitatorii până pe 14 martie 2021. Casa Chanel, care a finanțat lucrările de reabilitare a cunoscutului edificiu, va propune o expoziție în care să se poată admira cele mai importante piese vestimentare semnate de celebra creatoare de modă – de la costumul din anii 1950 la cunoscutele ei modele de rochii. Alături de creații Chanel, vizitatorii vor vedea și exponate semnate de alți creatori, relevante pentru viziunea Chanel despre modă: accesorii și parfumuri. Iar la expoziție nu sunt așteptați numai cunoscătorii, ci mai ales publicul larg, interesat să pătrundă în lumea unei creatoare care a schimbat istoria vestimentației.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).