Trainspotting – romanul preferat al scoţienilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/trainspotting-romanul-preferat-al-scotienilor/

Romanul Trainspotting, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2013

Romanul „Trainspotting“, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Romanul „Trainspotting” (Polirom, 2006), care urmăreşte peripeţiile unui grup de tineri dependenţi de heroină din Edinburgh, a apărut în 1993 şi a cunoscut un succes instantaneu în toată lumea. Peste trei ani, romanul a fost ecranizat, în regia lui Danny Boyle, cel care a regizat şi „Vagabondul milionar”, cu Ewan McGregor şi Robert Carlyle în rolurile principale.

„Nu ştiu dacă «Trainspotting» este cea mai bună carte scoţiană – dar sunt absolut convins că este cea mai bună carte pe care am scris-o. Sunt însă evident flatat doar să mă aflu pe această listă cu romane extraordinare, alături de nişte scriitori nemaipomeniţi, mai ales dacă mă gândesc la unele cărţi strălucite şi la preferatele mele, care nu au apărut niciodată pe această listă”, a declarat Irvine Welsh.

Trainspotting

Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting 

În topul celor mai îndrăgite cărţi din Scoţia mai apar „Lanark: o viaţă în patru cărţi”, de Alasdair Gray (locul al doilea, apărută la Polirom în 2008), „Black & Blue”, de Ian Rankin (locul al treilea), „The Bridge”, de Iain Banks (locul al patrulea) şi „One Fine Day in The Middle of the Night”, de Christopher Brookmyre (locul al cincilea).

Irvine Welsh s-a născut în 1958, în Leith, o suburbie a oraşului Edinburgh. A renunţat la şcoală la vârsta de 16 ani, a participat la mişcarea punk din anii ’70, a schimbat mai multe slujbe şi a cântat în câteva trupe rock. În 1993, odată cu publicarea romanului „Trainspotting”, se impune ca unul dintre cei mai de succes autori scoţieni, notează Mediafax.

Până la realizarea filmului cu acelaşi nume, cartea fusese reeditată deja de 14 ori. I-au urmat „Acid House”, „Jeg”, „Porno”, „Dacă ţi-a plăcut şcoala, munca o să-ţi placă şi mai mult” şi „Varză reîncălzită”. Deşi refuză să se afilieze oricărei forme instituţionalizate de avangardă, Welsh experimentează necontenit cu formele şi cu stilurile literare, construind o viziune suprarealistă a cărei sursă este însă realitatea imediată, nu tradiţia literară.

Foto credit: Cinemagia (filmul Trainspotting) Wikipedia, Trainspotting

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.