Transilvania Shorts 2021 ajunge în Cluj-Napoca!
https://www.ziarulmetropolis.ro/transilvania-shorts-2021-ajunge-in-cluj-napoca/

Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 – 29 iunie, la Cinema Victoria şi Cinema Dacia, cu o selecţie de filme selectate şi premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2021

Scurtmetrajele selectate în competiția Transilvania Shorts 2021 provin din aproape toate colțurile lumii ṣi au fost selectate din peste cele 600 de filme înscrise în competiția de anul acesta: Australia, Austria, Elveția, Estonia, Franța, Finlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Venezuela.

Juriul ediției a V-a festivalului este format din Bogdan Filip [director de imagine și fotograf], Ștefan Crișan [producător muzical și editor de sunet], Sorin Baican [editor de film, producător audio-vizual], Damian Groves [regizor, animator ṣi artist plastic], Augustin C. Pop [animator, actor și păpușar], Bogdan Zelinschi [Ilustrator ṣi animator], Alexandru Crăciun [producător de film] și Radu Munteanu, producător ṣi regizor de film, inițiatorul & directorul festivalului TS.

Mai multe informații despre membrii juriului, ca și despre programul festivalului și filmele selecționate în cadrul celei de-a patra ediții TS, pot fi găsite pe site-ul www.transilvaniashorts.ro.

Filmele sunt subtitrate în limba engleză ṣi în limba română.

Prețul unui bilet este de 15 lei/seară. Biletele vor putea fi achiziționate la Cinema Victoria și Cinema Dacia cu 30 minute înaintea începerii proiecțiilor.

Este necesară purtarea măștilor de protecție. Gradul de ocupare al sălilor de cinema va fi de 70% din capacitate.

––––-

TRANSILVANIA SHORTS [TS] este un eveniment anual, gândit cu și pentru artiști, pentru a le oferi acestora o platformă de exprimare liberă si independentă.

29
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Deturnarea”, regizat de danezul Tobias Lindholm, este cronica neromanţată şi anti-eroică a unui tensionat război psihologic între două lumi. Pretextul îl constituie capturarea unei nave daneze de către piraţi.

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.