Transylvanian Concert – lansare într-o serie de concerte
https://www.ziarulmetropolis.ro/transylvanian-concert-lansare-intr-o-serie-de-concerte/

Transylvanian Concert va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Sighetu-Marmaţiei, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 noiembrie 2013

După ce a fost prezentat în luna octombrie într-un turneu american pe coasta de vest, albumul Transylvanian Concert va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Sighetu-Marmaţiei, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Transylvanian Concert a fost produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM și este semnat de pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban și de violistul american Mat Maneri.

Autorii surprinzătorului album vor concerta pe 1 decembrie de la ora 20.00 pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care este producătorul evenimentului. Ban și Maneri îi au ca invitați în deschidere pe cei de la Romanian Jazz Collective, cu Eugen Gondi invitat special.

La Timișoara, concertul de lansare este întregit de prezenţa inedită a grupului Bega Blues Band, într-un veşmânt acustic, sobru, apropiat de atmosfera duo-ului protagonist. Concertul va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19.00, în sala Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” (STR Cluj nr 12) și este produs de Consiliul Județean Timiș, Filarmonica Banatul și Fundația Alternativa.

Graniţa dintre jazz şi clasic la Transylvanian Concert

La Oradea, concertul este produs și găzduit de Posticum, la Bistrița e organizat de Societatea de Concerte și are loc în frumoasa Sinagogă Veche, iar la Sighetu-Marmației, concertul va fi deschis de Elena Mandru Band în sala „George Enescu”, fiind produs de Clubul Rotary.

Citiţi şi: Transylvanian Concert a fost aplaudat în presa internaţională

Rezultat al unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș, albumul „Transylvanian Concert” – al cărui titlu a fost sugerat de chiar Manfred Eicher, directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de elogiile presei mondiale.

Transylvanian Concert

Lucian Ban şi Mat Maneri 

New York Times  scrie că e vorba despre „un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a domnului Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz  vorbește despre „momente de neașteptată  frumusețe”.

Village Voice New York  remarcă faptul că „Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce  Jazz Weekly apreciază că e vorba despre „O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”.

Celebra revistă Jazz Times plasează noul album „cât se poate de aproape de goth-jazz”.

Foto credit: Transylvanian Concert

01
/06
/18

Concursul internațional“George Enescu” a lansat proiectul“Ce auzim când ascultăm muzică?”. Acesta își propune să descifreze într-un format destins, actual și interactiv câteva elemente din arta interpretării muzicii, în pregătirea întâlnirii cu cei 270 de tineri muzicieni, din 39 țări, care au trecut de etapa de preselecție în cadrul Concursului „George Enescu” 2018 și care își vor demonstra talentul pe scenă, la București, în perioada 1-23 septembrie a acestui an.

31
/05
/18

Seria de concerte SoNoRo Conac ajunge la finalul lunii (31 mai), în Republica Moldova, la Castelul Mimi, un important monument arhitectonic și centru viticol, înființat de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, până la Unirea din 1918, şi apoi director al Băncii Naţionale Române.

30
/05
/18

Opera Națională București dedică ziua de vineri, 1 iunie, copiilor. Ziua va începe cu un spectacol în foaier, de la ora 11:00, „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia Andei Tabacaru și va conntinua de la ora 17:00, pe scena mare a Operei Naționale București, cu reprezentația „Albă ca zăpada si cei șapte pitici”, pe muzica lui Cornel Trăilescu.

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

28
/05
/18

În 2016, dirijorul britanic LEO  HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House - Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului și a criticii.  Vineri, 1 iunie (de la ora 19.00),dirijorul britanic va aduce în fața publicului bucureștean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio.

28
/05
/18

Între 31 mai și 3 iunie 2018, clubul de jazz Green Hours, aflat în al 24-lea an de activitate neîntreruptă, organizează ediția a 10-a, aniversară, a Green Hours JAZZ Fest. Eveniment eminamente cultural, GHJFest este primul - și încă singurul - festival de club din România.

25
/05
/18

Angela Gheorghiu, celebră cântăreață de operă a timpului nostru, vine la Festivalul Internațional de Film  Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmatde proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

24
/05
/18

Vineri, 1 iunie (de la ora 11.00), de Ziua Internaţională a Copilului, părinții melomani sunt așteptați împreună cu cei mici la Sala Radio, la un concert educativ. Copiii se vor putea bucura de un repertoriu antrenant și accesibil, de la Mica serenadă a lui Mozart sau fragmente din Anotimpurile lui Vivaldi, până la partituri din musical-uri celebre ca Mary Poppins, Sunetul Muzicii sau Veronica.

16
/05
/18

Ați visat să dansați prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeți printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-ați amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiți-vă să vă asigurați un loc la concertul programat vineri, 18 mai (de la ora 19.00), la Sala Radio.